Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893371    








Honlapkeszites

Átfogó vizsgálat négy megyei földhivatalnál zsebszerzõdés gyanús ügyletek miatt

A zsebszerzõdéseket vizsgáló tárcaközi bizottság átfogó vizsgálatot kezdeményez négy megyei földhivatalnál - Gyõr-Moson-Sopronban, Somogyban, Vasban, valamint Zalában - az ingatlan-nyilvántartásban és a földhasználati nyilvántartásban megjelenõ, zsebszerzõdés gyanús ügyletek feltárására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A földhivatalok a szaktárca közleménye szerint az erre vonatkozó iratokat és szerzõdéseket a Legfõbb Ügyészségnek fogják továbbítani, amely a vonatkozó jogszabályok szerint lefolytatja a vizsgálatukat, és megteszi a szükséges lépéseket.


Zsebszerzõdések útján egyes becslések szerint közel egymillió, de akár másfél millió hektár magyar földterület is kerülhetett külföldiek kezébe, fõleg a Dunántúlon. A bizottság szerdán ülésezett, a megbeszélésen Répássy Róbert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelõs államtitkára, Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fõosztályvezetõje, Hatala József rendõrfõkapitány, Seereiner Imre, a Legfõbb Ügyészség fõosztályvezetõ ügyésze, Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelõ Szervezet elnöke és Szabó Csaba miniszteri biztos vett részt.
A kormány márciusban állította fel a tárcaközi bizottságot, hogy felszámolja a jogszabályi korlátozások megkerülését szolgáló szerzõdéseket. Az érintett hatóságok és minisztériumok együttmûködve, összehangoltan ellenõriznek minden feltételezhetõen jogellenes földszerzõdést; ennek érdekében a bizottság jogi, gazdasági és adminisztratív eszközöket dolgoz ki.
Ezzel párhuzamosan az új földügyi jogszabálycsomag elsõ elemeként várhatóan még az Országgyûlés rendkívüli ülésszaka alatt benyújtják a mezõ- és erdõgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot, amely ugyancsak a jogellenes termõföldszerzések visszaszorítását, és a helyben lakó, szakképzett gazdálkodók támogatását célozza - közölte a tárca.
 

agromonitor.hu - Kanizsa



2012-07-08 21:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül