Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893684    








Honlapkeszites

Nemzeti tulajdonba kerülnek a vízi közmûvek

A jövõben vízi közmû kizárólag állami és települési önkormányzati tulajdonba tartozhat; ezt is tartalmazza a víziközmû-szolgáltatással kapcsolatos törvények módosítása, amelyet hétfõn fogadott el az Országgyûlés 249 igen, 49 nem és 33 tartózkodó szavazattal.


Négy fideszes képviselõ önálló indítványának célja a jelenleg gazdaságtalanul üzemeltetett önkormányzati víziközmû-cégek integrálása, hogy azok elfogadható költséggel mûködjenek, és ne lehessen külföldi cégeknek átadni õket. Az elõterjesztõk szándéka szerint a változtatással negyven-nyolcvan szolgáltató végezheti azt a munkát, amelyet jelenlegi körülbelül négyszáz lát el.
Emellett a több törvényt is módosító javaslat egységesíti a vízi közmûvekre vonatkozó szabályokat, mivel a szolgáltatók jelenleg különbözõ módon, kötelezettségekkel és feltételekkel mûködnek.
Fontos változás, hogy a jövõben nem az önkormányzatok határozzák meg a szolgáltatási árakat, hanem ez állami hatáskörbe kerül, ugyanúgy mint a vízközmû-szolgáltatás infrastruktúrájának fenntartása. Ennek célja, hogy a rezsiköltségekben fontos szerepet játszó díjakban csak olyan költségek szerepeljenek, amelyeket valóban a felhasználóknak kell megfizetniük.
A törvény rendelkezései a kihirdetést követõ napon, illetve július 15-én lépnek hatályba.

 

MTI - Kanizsa



2012-07-09 16:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül