Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892699    








Honlapkeszites

Az egyszerûsítés jegyében módosították a bortörvényt

Módosította a parlament a szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló törvényt, hogy a gazdálkodók a jövõben egyszerûbb adminisztrációval dolgozhassanak.


A törvénymódosításnak - amelyet egyhangúlag szavazott meg a Ház - fontos eleme, hogy 2013. augusztus 1-jétõl az ültetvénytelepítési és -kivágási jogok is átkerülnek a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a hegyközségekhez. Így a szakemberek szerint felgyorsulhat az adminisztráció - hatékonyabbá téve mind a telepítési, mind a kivágási jogok alkalmazását -, helyben hozhatják meg a szükséges döntéseket, és jelentõsen növekszik a helyi hegybíró szerepe is.
A jogszabály szerint, ha az ültetvény használója az ültetvényét egy éven keresztül nem mûveli, akkor a hegybíró felszólítja õt a rendeltetésszerû mûvelésre. Ha az ültetvényt két éven keresztül nem mûveli, a hegybíró felszólítja a használót, hogy hatvan napon belül gondoskodjon az ültetvény mûvelésérõl. Ha ez a felszólítás sem eredményes, a hegybíró meghirdeti mûvelésre az ültetvényt.
A hegybíró elrendelheti az ültetvény kivágását, ha az növény-egészségügyi kockázatot jelent a szomszédos ültetvényre, vagy ha az más ültetvény megközelítését akadályozza abban az esetben, ha azt három éven át nem mûvelik minden felszólítás ellenére sem.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára korábban az MTI-nek jelentõs változásnak ítélte, hogy ismét a hegybíró lesz az ültetvénykivágás és -újratelepítés intézõje, mivel így helyben lehet majd intézni ezeket az ügyeket. Mindez pedig a termelõk számára kisebb költséggel és fáradsággal jár - hangsúlyozta.
 

MTI - Kanizsa



2012-07-14 07:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül