Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892877    








Honlapkeszites

Csaknem 900 ezer cégtulajdonos van Magyarországon

Magyarországon mintegy 888 ezer ember tulajdonos valamilyen vállalkozásban; ami a jelenleg mûködõ 565 ezer céget figyelembe véve különösen magas számnak tekinthetõ - derül ki a kockázatkezeléssel és üzleti információs szolgáltatássokkal foglalkozó Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató elemzésébõl.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetõi kapcsolattal, így egy kiterjedt "érdekeltségi gráfról beszélhetünk".
A legtöbb cégérdekeltsége a tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható - írja a Bisnode.
A magánszemélyek céges kapcsolódásai miatt fontos, hogy egy-egy szerzõdéskötés elõtt a cégek ne csak a vevõik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is, hogy milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódnak - hívja fel a figyelmet a Bisnode.
Magyarországon sajnos jellemzõ, hogy a tulajdonos a tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít.
Különösen intõ jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szûnt meg - emeli ki a cég a közleményben.
A felmérés szerint jelenleg közel 140 ezren érdekeltek tulajdonosként vagy vezetõként olyan cégben, amely eljárás alatt van.
Egyszerre több mint 10 jelenleg is mûködõ cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszûnt cégeket is vizsgáljuk, 2.413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. "Ha szerzõdéskötés elõtt mindenki alaposan informálódna ezekrõl a cégérdekeltségekrõl, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég" - olvasható a közleményben.
A most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vizsgálva szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást lehet találni, amely ellen már van adóhivatali vagy bírósági végrehajtás.
A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, amely felszámolással szûnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is mûködõ vállalkozás ellen is van Nemzeti Adó- és Vámhivatali (NAV) végrehajtás. A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amibõl egy ellen NAV-végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV- és bírósági eljárás is folyamatban van - hangsúlyozza a Bisnode.

MTI - Kanizsa

 



2012-08-04 10:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül