Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892044    








Honlapkeszites

Hasznosítanák a szemétlerakón keletkezõ biogázt

A közelmúltban Nagy-Britanniában, egy Manchester melletti településen járt tanulmányúton Marton István polgármester és Schmidt László, az NSP Hulladéklerakót Üzemeltetõ Kft. ügyvezetõ igazgatója. Az angliai városban azt tanulmányozták, hogyan lehetne hasznosítani a bagolai hulladékdepóniákban keletkezõ gázt. Hasonló megoldásra akár egy éven belül városunkban is nyílhat lehetõség, s a beruházás az önkormányzatnak semmibe sem kerül – viszont bevételhez jut általa.
– Schmidt László, az NSP Hulladéklerakót Üzemeltetõ Kft. ügyvezetõ igazgatója már közel egy éve dolgozik a hulladékdepó hasznosításának lehetõségein, s az ajánlattevõk közül a számunkra legkedvezõbb konstrukciót kínáló referenciáját tekintettük meg a Manchesterhez közeli Prestonban – mondta el lapunknak Marton István polgármester.


 – Az említett cég ezen a területen hazájában piacvezetõ, a piac csaknem húsz százalékát birtokolja. Tevékenységük abszolút garanciát jelent számunkra, hiszen többek közt Kínába is szállítanak a hulladékból keletkezõ gáz hasznosítására alkalmas berendezéseket, s komolyan dolgoznak a kelet-európai terjeszkedésen is. Kétféle lehetõséget kínáltak az együttmûködésre: az egyik szerint az önkormányzat tõkével is beszáll a projekt megvalósításába, s ennek megfelelõen minden bevételbõl tõkearányosan részesedünk. A másik szerint egy fillért nem kell fizetnünk, a fejlesztést teljes egészében õk finanszírozzák, s a gáztermelésbõl keletkezõ villanyáram ellenértékébõl egyfajta jogdíjat fizetnek majd az önkormányzatnak, ami az elõzetes számítások szerint elérheti a havi hárommillió forintot. Úgy fogom fel, hogy minden eltékozolt hónap ennyi veszteséget jelent számunkra, ezért eltökélt szándékunk, hogy egy éven belül mûködõ berendezés legyen Bagolán. Természetesen a két változat közül én az utóbbit szorgalmazom, hiszen az önkormányzat nincs túlzottan eleresztve pénzügyileg. Reményeim szerint szeptember végére, októberre közgyûlés elé kerülhet az ügy.
Schmidt László kérdésünkre elmondta: a depógáz hasznosítására az Egységes Környezethasználati Engedélyben kötelezték az NSP-t. A témában több ajánlatot is kértek a hulladékból keletkezõ gáz hasznosításával foglalkozó cégektõl; a felhívásra négy ajánlat érkezett, amelyek technológiájukban megegyeznek, a finanszírozás és a gázból kivett teljesítmény tekintetében azonban különböznek egymástól. A Kanizsára tervezett berendezés gyártója, az egyelõre a legkedvezõbb ajánlatot adó Ener-G cégcsoport szakembereinek számításai szerint a régi és az új hulladékdepóból összesen egy megawattnyi energia nyerhetõ.
– A hulladék bomlása során keletkezõ gáz mintegy ötven-ötvenöt százalékát teszi ki a metán, amit tulajdonképpen hasznosítani tudunk – magyarázza a szakember. – Maga a folyamat a következõképpen épül fel: a gázt egy vákuumszivattyúval kiveszik a hulladékból, rátermelik egy gázmotorra, ami ezt nyilván, üzemanyagként hasznosítja. A motor meghajt egy generátort, amely elektromos áramot állít elõ. A keletkezõ áramot az ország villamos hálózatába táplálja be a cég, s az abból származó bevételbõl havonta jogdíjat fizet az önkormányzatnak. Maga a berendezés nem nagyobb egy szobányi méretû konténernél, a mûködése során semmiféle közvetlen felügyeletet nem igényel, az internet segítségével is üzemeltethetõ. Polgármester úrral úgy gondoljuk, reális esély van arra, hogy egy éven belül Bagolán is megkezdje a termelést egy ilyen berendezés.
Horváth Attila



2007-09-14 09:31:23


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül