Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891854    








Honlapkeszites

Pozitív képet mutat a zalai Start munkaprogram

Már vannak szemmel látható eredményei a Start munkaprogramnak Zalában is - mondta a Helikon Rádiónak Béndek József pénzügyõr altábornagy, aki a Belügyminisztériumot képviselve segíti és koordinálja a megyei közmunkaprogramot.

Kiemelte: ezzel nemcsak a munka világába sikerült visszavezetni régóta állástalanokat, hanem azóta a résztvevõk egy része maga is gazdálkodásba kezdett otthonában. A program folytatódik: a jövõ évi költségvetés tervei szerint több mint 150 milliárd forintot szán a kormány közfoglalkoztatásra.


  • Ezév februárjában kezdõdött a program megyénkben 97 településen. A program lényege az értékteremtés. Alapvetõen téli foglalkoztatás, mezõgazdasági növénytermesztés, illegális hulladéklerakások felszámolása, belvíz elvezetési programok futnak, illetve vannak olyan települések is, akik a megújuló energia programra jelentkeztek. Az elsõ tapasztalatok szerint azok az önkormányzatok, melyek kellõen felkészültek voltak, hatékonyan mûködik a rendszer. Külsõségekben is megjelenik a hatás, hiszen az árkok, a településrõl kivezetõ mezõgazdasági utak tisztítottak, rendezettek. Plusz elõny lehet az is, hogy a kivágott növényi hulladékot a megújuló energia keretében aprítás után a közintézmények fûtésére használják fel.

A foglalkoztatás és a látvány mellett természetesen más haszna is van a programnak. – folytatta Béndek József. Hiszen azok, akik mezõgazdasági növénytermesztéssel foglalkoznak, a megtermelt növényeket be tudják vinni a közétkeztetésbe, a felesleget pedig értékesíthetik. Ezzel is csökkenthetõ az önkormányzatok terhe. Vannak jó példák a munkavállalási hajlandóságban is. Azok az emberek, akik otthon a saját kertjüket sem mûvelték, most zöldségféléket, gyümölcsfákat ültetnek. Ez ugyan nem általános, de elindult valami, s ez fontos akkor, ha hosszú távon gondolkodunk.

  • Megteremtettük az alapokat ezévben – mondta a koordinátor –, s majd 2013-2014-ben már nemcsak a növénytermesztés, felhasználás, értékesítés, hanem a tartósítás is elõtérbe kerül. Ezzel nagyobb értéken lehet eladni, másrészt a fogyasztási idõt ki lehet terjeszteni.

Összességében a programnak pozitív hatásai vannak, annak ellenére, hogy vannak problémák, például azok körében, akik keveslik például a bért, de sajnos a költségvetés jelenleg ennyit bír el. Béndek József hozzátette: a 22.800 Ft-os segély, ahhoz képest, hogy azért nem csinálunk semmit, a költségvetés oldaláról tekintve sok, ráadásul ezt mind a közösség zsebébõl veszik ki. Ezzel szemben ebben a programban tehetnek valamit ezért a közösségérét.



2012-08-09 11:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül