Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891443    








Honlapkeszites

Megkezdõdött a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének kivitelezése

A kivitelezõi szerzõdéseket aláírták, a munkaterületet átadták, a kivitelezõk tájékoztatása szerint pedig meg is kezdõdtek a kis-balatoni vízvédelmi rendszer második ütemének munkálatai - közölték a környezetvédelmi beruházás résztvevõi csütörtökön Zalaváron.


Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság mûszaki fõigazgató-helyettese elmondta: a mintegy húsz éven át húzódó tervezés után végre elindított beruházás befejezését 2014 decemberére tervezik. A megvalósítás célja nemcsak a Kis-Balaton és a Balaton vízminõségének megóvása és a térség árvízvédelmének biztosítása, a munka az egyedülálló természeti érték megõrzését is szolgálja.
A 6,147 milliárd forintos költségvetéssel, a Környezeti és Energetikai Operatív Projekt keretében megvalósuló munkálatokról a szakember elmondta: a feladattal a Szabadics Zrt.-t és a Pentavia Kft.-t bízták meg. A tervek szerint a számos mûtárgy megépítésekor arra törekszenek, hogy olyan szerkezeteket építsenek be, amelyek fenntartási költsége minimális lesz, s a térség fejlõdését is szolgálják az épülõ zsilipek, töltések.
Hozzátette, hogy a kis-balatoni vízvédelmi rendszer mûködtetéséhez üzemeltetési tanácsot jelölnek ki, amelyben szakértõk, önkormányzatok és civil szervezetek képviselõi konszenzussal hoznak majd döntéseket, megelõzve a mûködéssel kapcsolatos konfliktusokat, vitákat.
Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklõdésére elmondta: a kivitelezési munkálatok már el is kezdõdtek az érintett területen.
A rendezvényre készült sajtóanyag szerint az elõkészítés során a Magyar Tudományos Akadémia és más tudományos bizottságok által javasolt megoldások közül azt a változatot valósítják meg, amely leginkább alkalmas a természetes vízjárás utánzására, illetve rugalmas üzemirányítást is tesz lehetõvé.
A 75 négyzetkilométernyi területen kialakítandó rendszerben szabályozhatóvá teszik a víz útját, így kisebb vízhozam esetén az Ingói-berek területét nem érinti a Zalán levonuló vízmennyiség, nagyobb vízhozamnál azonban elárasztják ezt a területet is. A kapacitások növelése érdekében a berek mellett futó út alatt nyugati irányban engedik tovább a vizet.
A Balatonba kerülõ víz minõségének biztosítása érdekében új mérõmûszereket telepítenek, a Zimányi- és Vörsi-berek bevonásával új víztározóteret is kialakítanak. A zalavári belvízöblözetben elvégzendõ élõhely-rekonstrukció jóvoltából megnövekedhet a fészkelõ és vonuló madarak állománya. de két "hallépcsõt" is építenek, hogy a Balatonból az alsó Zala-völgyig juthassanak íváskor a halak.

 

MTI - Kanizsa



2012-08-09 13:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül