Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891667    








Honlapkeszites

Vállalkozásba adta Nagykanizsa az intézmények közétkeztetését

Közbeszerzési eljárás után egy vállalkozás mûködteti vasárnaptól Nagykanizsa önkormányzati intézményeinek konyháit; a lépéstõl éves szinten mintegy 100 millió forintos megtakarítást vár az önkormányzat - közölte az MTI érdeklõdésére szerdán a város polgármestere.

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint szigorú szakmai elvárásokkal nyílt közbeszerzési eljárást hirdettek, amelyre két jelentkezõ adott be pályázatot. A nyertes a Pensió 17 Vendéglátó Kft. lett, amely egyebek mellett vállalta valamennyi dolgozó átvételét, a közétkeztetés korszerûsítésére pedig mintegy 100 millió forintos beruházást. Az önkormányzat évente ugyancsak mintegy 100 millió forintos megtakarítást remél attól, hogy a nyertes vállalkozás végzi a közétkeztetést, fizeti a dolgozók bérét és járulékait, illetve mûködteti és korszerûsíti az intézményi konyhákat.


 A város szerdán rendkívüli közgyûlésen tárgyalt az üzemeltetõváltással összefüggõ személyi kérdésekrõl és a nyersanyagnormák emelésérõl.
A közgyûlésre készült elõterjesztés szerint a július 25-én megkötött szerzõdés értelmében vasárnaptól a Pensió 17 Kft. végzi a nagykanizsai oktatási-nevelési, valamint szociális intézmények fõzõ- és melegítõkonyháinak üzemeltetését. Az eddig közalkalmazotti státuszban lévõ dolgozók jogviszonya augusztus végén megszûnik, a vállalkozás határozatlan idõtartamú munkaszerzõdéseket ajánlott valamennyi dolgozónak.
Összesen 126 és fél közalkalmazotti álláshely szûnik meg a konyhák átadásával, de ténylegesen csak 109 dolgozót érint a munkáltatóváltás. Közülük minden tizedik nem fogadta el az új munkáltató által kínált szerzõdést - õk végkielégítést kapnak -, de további 18 betöltetlen álláshely is van a konyhákon.
A nagykanizsai közgyûlés döntött arról is, hogy szeptembertõl 10 százalékkal nõ a közétkeztetésben a nyersanyagnorma értéke, és ezzel a fizetendõ térítési díjak összege.
A polgármester ennek kapcsán azt mondta: a szokásos éves díjemelésrõl van szó, amelyet az infláció és a nyersanyagárak növekedése indokolt, és ez szerepelt a vállalkozással megkötött szerzõdésben is. Hozzátette, hogy az új üzemeltetõ egyebek mellett azt is vállalta, hogy a konyhákon felhasznált nyersanyag legalább 60 százalékát helyi beszállítóktól szerzi be.

Emelkedtek az étkeztetési díjak

A közgyûlésen elfogadták el a költségvetési intézményeknél folyó étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjak megállapításának módjáról szóló rendeletet, melynek értelmében a jövõ félévtõl megközelítõleg 20 és 100 forint közötti emelés várható.

Az elkövetkezendõ tanévben a közbeszerzési eljárás során nyertes ajánlatot tevõ Pensió 17 Vendéglátó Kft. végzi az önkormányzati intézményekben mûködõ konyhák üzemeltetését. A megkötött szerzõdés alapján a nyersanyagnorma egyszeri alkalommal 10 százalékkal emelkedik.
Ennek értelmében az Egyesített Bölcsõde kivételével nõ a térítési díj a szociális intézményekben – az Egyesített Szociális Intézményben és a Fogyatékkal Élõk Napközi Otthonában -, az oktatási intézményekben, így az óvodákban, az általános és középiskolákban, továbbá a középiskolai diákotthonban és a balatonmáriai gyermeküdülõben.

 

MTI - Kanizsa



2012-08-23 10:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül