Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892879    








Honlapkeszites

Balesetveszélyt okozhat a szakszerû karbantartás hiánya

Használtautó vásárlás elõtt több tényezõt is figyelembe kell venni, hiszen nem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között végeztek javításokat az eladásra kínált gépkocsin. Az ellenõrizhetetlen szervizmúltú autókkal ugyanis igen jelentõs kockázatot vállal a vásárló, mind anyagi, mind közlekedésbiztonsági szempontból.

A hazai autótulajdonosok egy része a garanciális idõszak lejártával nem márkaszervizbe viszi autóját, annak ellenére, hogy az utángyártott alkatrészek beszerelése, a szakmai felkészültség- és a mûszaki háttér hiánya komoly értékveszteséget okozhat. Az idõsebb használtautók esetében éppen ezért nem túl gyakori a pontosan vezetett szervizkönyv megléte, így eladáskor a vevõ számára sokszor ellenõrizhetetlenné válik, hogy milyen rendszerességgel, és mennyire szakszerûen volt karbantartva a gépkocsi. Pedig a korábbi javításokat és a kilométeróra pontos állását is csak akkor tudjuk szakszervizben lekérdezni, ha az autót rendszeresen márkaszervizbe vitte korábbi tulajdonosa.


  • A használtautó tulajdonosok nagyobb része a márkaszervizek magas árait kifogásolja. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az „ismerõs ismerõse” által a garázsban végzett javítások hosszú távon sokkal költségesebbek lehetnek, mint amikor valóban a gyártói háttérrel támogatott szakértõk nézik át és szervizelik a gépkocsit. Az elmúlt tíz évben gyártott gépkocsiknál ugyanis a gyártók már ügyeltek arra, hogy a gépkocsikat csak a megfelelõ célszerszámmal, és információs háttérrel ellátott márkaszervizek tudják szakszerûen javítani – figyelmeztet Istiván Tamás a nagykanizsai Weltauto szakértõje. – Még rosszabb, ha a tulajdonos minden felkészültség nélkül maga áll neki az autószerelésnek, remélve, hogy ezzel megspórolhatja a szervizköltséget. A vállalkozó kedvû tulajdonos a szükséges ismeretek nélkül akár komolyabb kárt is tehet az autóban, nem beszélve arról, hogy a szakszerûtlenül szervizelt gépjármûvek baleset- és életveszélyessé válhatnak.

Fontos tehát átgondolni, hogy az elsõre olcsóbbnak hangzó megoldás hosszú távon valóban megéri-e. Amikor szervizbe visszük a gépjármûvet érdemes rákérdezni, hogy a szerviz honnan szerzi be az alkatrészeket, és vállal-e garanciát a javításra illetve az alkatrészekre. A javításokról mindig kérjünk tételes számlát, hiszen a garanciát is ennek felmutatásával tudjuk érvényesíteni.

  • Amennyiben márkaszervizbe visszük a gépjármûvet, az autóba beépített alkatrészek minõsége számon kérhetõ, az elvégzett munka számlával igazolt és garanciális, ami igen fontos szempont, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén a garanciaidõn belül a szerviz maga, de akár az azonos márkahálózatba tartozó másik szerviz is elvégzi a szükséges javításokat – figyelmeztet Istiván Tamás. – Fontos tudni továbbá, hogy a Weltauto rendszerében értékesített gépkocsikat mindig tételesen átvizsgáljuk, a teljes szerviztörténetet a vevõ rendelkezésére bocsátjuk, és az eladott gépkocsikra garanciát vállalunk. A késõbbi szakszerû javítások elvégzésére érdekében pedig a Weltauto létrehozta Szerviz 4+ programját, amely kedvezményes szervizcsomag ajánlatokat kínál a négy évnél idõsebb autók tulajdonosai számára.

További információk a Weltauto Nagykanizsa márkakereskedésben (Nagykanizsa, Petõfi út 95). www.istivanauto.hu



2012-08-27 14:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül