Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949003    








Honlapkeszites

Koncepció és pénz az idõseknek
Kibõvített ülést tartott a közelmúltban a város idõsügyi tanácsa Kiskanizsán, a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban, amelyen részt vett Balogh László, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke, s megjelent Cseresnyés Péter alpolgármester is.

Horváthné Polai Mária, a tanács társelnöke érdeklõdésünkre elmondta, legfõbb témájuk az idõsklubok és a mûvelõdési házak kapcsolata volt, hiszen e szervezetek többsége a város kulturális centrumaiban mûködik. Korábban egy, a témához kapcsolódó kérdõívet, illetve regisztrációs lapot juttattak el idõsügyi szervezetekhez és a mûvelõdési házakhoz. Az öt mûvelõdési ház közül valamennyi intézmény, míg a tizenhét klub közül csak hét juttatta vissza a kérdõíveket.
A visszaküldött adatokból kiderült, hogy jó az idõsügyi szervezetek és a mûvelõdési házak kapcsolata, de vannak problémák is. Az idõsek általában a rendezvények összehangolását, a mûvelõdési intézmények és a szervezetek vezetõségének még szorosabb együttmûködését hiányolják. A szervezetek többsége jelentõs anyagi nehézséggel küzd, finanszírozásuk nem megoldott. A tagdíjból befolyó bevétel nem túl nagy összeg, fõleg, ha figyelembe vesszük, hogy az átlagos létszám ötven körüli. A társelnök rámutatott: van olyan szervezõdés, amely az idei évben sehonnan nem kapott egyetlen fillér támogatást sem. Ebben is segítséget várnak a klubok az idõsügyi tanácstól, s emellett más jellegû együttmûködésre is számítanak. Példának okáért szeretnék, ha még több kulturális program lenne, jobban összefognák az egyes klubokat, hatékonyabb nyugdíjas érdekvédelem valósulna meg, s magasabb szintre emelkedne az egyedül élõ idõs emberek egészségügyi és szociális ellátása.
Horváthné Polai Mária azt mondta, habár kevesen vannak ahhoz, hogy valamennyi problémát maguk oldják meg, igyekeznek eleget tenni a felmerülõ igényeknek, illetve továbbítják azokat az illetékesekhez.
Büki Erzsébet, a tanács másik társelnöke mindehhez hozzáfûzte, fontos lenne mihamarabb megalkotni az önkormányzat idõsügyi koncepcióját, ilyen ugyanis jelen pillanatban nem létezik. Ráadásul egyelõre még az sem tisztázott, miképpen juthatnak hozzá önkormányzati forrásokhoz az idõsügyi szervezetek.
Balogh László, az OKISB elnöke kérdésünkre elmondta, elképzelhetõ, hogy a bizottság tevékenységi körét ki kell terjeszteni az idõsügyre is, hogy még hatékonyabban segíthessék az idõsügyi szervezetek tevékenységét.
Mint mondta, a legfontosabb, hogy megfelelõ módon fogják össze a kanizsai idõsklubokat, ezért a jövõben akár arról is lehet szó, hogy az említett szervezõdések díjmentesen használhatják a mûvelõdési házak helyiségeit. Létre kell hozni újabb finanszírozási lehetõségeket is, véleménye szerint többletforrást kellene a polgármesteri keret mellé rendelni, amely fölött maga a polgármester rendelkezne. Így az idõsek által eddig igénybe vett civil alap a civileké, a kulturális alap az úgynevezett magas kultúráé maradna, az idõsek pedig kapnának egy önálló pénzalapot.
Horváth Attila



2007-09-14 09:41:20


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül