Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891963    








Honlapkeszites

Egyszerûbben juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csökkenti a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket. Az új rendelkezések egyéb változások mellett már nem írják elõ a kérelem évenkénti benyújtását sem. Az eljárást egyszerûsítõ rendelkezések döntõ részben 2012. szeptember 1-jén lépnek hatályba. A szaktárca a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program Egyszerûsítési Programjában foglalt feladatát teljesíti az új rendelkezések megalkotásával. Közlemény.


Szeptembertõl nemcsak az a fogyasztó lesz jogosult a kedvezményre, aki családi pótlékban részesül és egyúttal egyetemes szolgáltatási szerzõdést kötött, hanem az is, aki a családi pótlékban részesülõ személlyel egy háztartásban él és az egyetemes szolgáltatási szerzõdést maga kötötte. A szolgáltató eddig ugyanis csak a vele szerzõdõ számára biztosíthatta a kedvezményt, emiatt sokan a gázmérõ átírására kényszerültek. A változásokkal a kérelmezõk ettõl az adminisztratív tehertõl mentesülnek.

A kedvezmény a módosítások révén a jövõben – a jogosultsági feltételek fennállásáig – határozatlan idõre jár. Az új rendelkezések ennek megfelelõen már nem írják elõ a kérelem évenkénti benyújtását. A kedvezményezetteknek 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A Magyar Államkincstár Igazgatósága viszont köteles évenként ellenõrizni a nyilvántartásában szereplõk jogosultságát. A szolgáltató állam koncepciójának megvalósítása jegyében tehát a kérelmezõ helyett a jövõben a hatóság dolgozik.

A módosító rendelkezések elkerülhetõvé teszik az évközbeni lakóhely- és szolgáltatóváltásából adódó esetleges vitákat. A fogyasztóval korábban szerzõdött egyetemes szolgáltató ugyanis a fogyasztó kérelemére igazolást állít ki az év során már igénybevett kedvezmény mértékérõl. Az új szolgáltató ennek alapján csak a kedvezmény fennmaradó részét biztosítja az új felhasználási helyen.

A módosítás nyomán 2013 januárjától a kérelem az év során bármikor benyújtható lesz. A hatályos elõírások ezt csak az év meghatározott szakaszában tették lehetõvé. Az idei, átmeneti évben a fogyasztók szeptemberben nyújthatják be a kérelmet.

A jövõ évtõl egyszerûsödik a benyújtandó igénylõlap tartalma is. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezõen mellékelendõ számlán már szereplõ adatokat. Az igénylõ a gördülékenyebb kapcsolattartást telefonszáma önkéntes megadásával is segítheti. A módosítás szerint a továbbiakban jogosultanként elegendõ lesz egyetlen igénylõlapot kitölteni azoknak, akik több gázmérõvel rendelkeznek, és ezért az igénylõlapot eddig mérõóránként kellett benyújtaniuk. Egy pontosított elõírás szerint a kedvezmény visszamenõlegesen legfeljebb 2 hónapra vehetõ igénybe, a szülést követõen így elegendõ idõ áll rendelkezésére a kérelem benyújtására.

A nagycsaládos gázárkedvezmény lényege, hogy az erre jogosultak a jogosultsági feltételekkel nem rendelkezõ más fogyasztókhoz képest nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetõség mintegy 320 ezer fõt érint, a változásokkal a nagycsaládosok egyszerûbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt.

NFM - Kanizsa



2012-09-02 05:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül