Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892993    








Honlapkeszites

Visszaesés a cafetériát alkalmazó vállalkozásoknál

Az elõzõ negyedévi stagnálást követõen csökkent a béren kívüli juttatásokat nyújtó kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) aránya, a következõ egy évben a hazai kkv-k mindössze 45 százaléka tervezi azt, hogy juttatásai között valamilyen természetbeni hozzájárulást is ad dolgozóinak - közölte Németh László, a K&H kkv marketing fõosztályvezetõje.


"A K&H 500 hazai kkv vezetõ megkérdezésén alapuló negyedéves felmérése szerint az elõzõ negyedévhez képest 8 százalékponttal esett vissza azon vállalkozások aránya, amelyek az alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyikét beépítik bérezési rendszerükbe" - idézte a fõosztályvezetõt a bank hétfõi, MTI-hez eljuttatott közleménye.
Mint Németh László kifejtette, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez az eddigi legalacsonyabb érték. A juttatásokat illetõen továbbra is az étkezési hozzájárulás a leggyakoribb, annak ellenére, hogy jelentõs, 11 százalékpontos csökkenés tapasztalható az elmúlt negyedévhez képest, ezt jelenleg a cégek negyede tervezi alkalmazni. A második helyen továbbra is a közlekedési hozzájárulás áll, a kkv-k ötöde kívánja így támogatni dolgozóit. A nemrég bevezetett SZÉP Kártya tartja harmadik helyét, a vállalkozások tizede számol vele az adható juttatások között - részletezte Németh László.
A különbözõ ágazatokat tekintve a mezõgazdasági vállalkozások állnak az élen a cafetéria juttatásokat illetõen. Több mint felük (64 százalékuk) tervez nyújtani a következõ egy év során béren kívüli hozzájárulást, ezen belül is a legnépszerûbb az étkezési utalvány, amelyet a közlekedési költségek megtérítése, illetve a ruhapénz követ. Az ipari vállalkozások közel fele (48 százalékuk) gondolkodik valamilyen cafetéria juttatásban. A cafetéria-elemeket tekintve a sorrend megegyezik a mezõgazdasági cégekkel.
A kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások 43 százaléka kalkulál valamely béren kívüli járandósággal. Míg azonban az étkezés és utazás támogatása mellett a kereskedelemben a pénzbeli jutalmat, addig a szolgáltató szektorban a SZÉP Kártyát részesítik elõnyben.
A befektetési típusú béren kívüli hozzájárulások - egészségpénztár, nyugdíjpénztár és életbiztosítás - ugyan kisebb mértékben, de jelen vannak a cafetéria elemek között. Számottevõ csökkenés az életbiztosításnál figyelhetõ meg, amely a felére esett vissza, így jelenleg 3 százalékon áll. Ezek a juttatások továbbra is fõként a középvállalkozásokra jellemzõek - mutatott rá a fõosztályvezetõ.

 

MTI - Kanizsa



2012-09-04 06:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül