Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948238    








Honlapkeszites

Kerekasztal beszélgetés és szabadtéri találkozó

Az egyebek mellett két fõ napirendi pont szerepelt az Idõsügyi Tanács Honvéd Kaszinóban megtartott ülésén, melyen megjelent Cseresnyés Péter alpolgármester.

A Büki Pálné társelnök által vezetett kerekasztal beszélgetésen megvitatták a partner szervek idõsekkel kapcsolatos feladatait:
– A Polgármesteri Hivatal Szociális osztálya koordinálja, segíti, illetve biztosítja mindazokat az együttmûködéseket, amelyek során a város idõs lakói a rájuk vonatkozó szociális törvényekkel, helyi rendeletekkel, kezdeményezésekkel élhetnek.


A Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ szociális információszolgáltatást és családsegítést végez, különös tekintettel az idõskorú népességre. Az idõsek fogadóórája után hatáskörének megfelelõen eljár panaszos ügyekben.
Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény, Háziorvosi Szolgálatok biztosítja az egészségügyi ellátási szolgáltatásokat, az idõskorúak gyógyítását, rehabilitását és gondozását.
A Rendõrkapitányság programot dolgozott ki az idõsek áldozattá válása elkerülésére, vagyonvédelmükre, az elidegenedés megállítására.
A Civil Kerekasztal Egyesület célja a városban mûködõ civil szervezetek eredményes mûködésének és a városi döntéshozatalban való részvételüknek a biztosítása.
Az Egyesített Szociális Intézmény biztosítja a rászoruló idõskorúaknak az étkezést, a házi nappali és átmeneti ellátást, valamint a tartós bentlakásos elhelyezést.
A Vöröskereszt olyan szociális szolgáltatásokat tart fenn, fejleszt és folyamatosan bõvít, amelyek lehetõvé teszik az idõs emberek otthonukban történõ ellátását. Szakosított házigondozást, jelzõrendszeres házi segítségnyújtást, gyógyászati segédeszközök kölcsönzését.
A Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete kiemelten hat munkacsoport szerint közhasznú tevékenységet végez. Munkaprogramjában kiemelt feladat a szabadidõs tevékenység erõsítése, az egészséges életmód feltételeinek javítása.
Az ÁNTSZ, a Horvát – és Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság a partnerségi listára nem került fel. A folyamatos kapcsolattartás kialakítása még várat magára – jegyezte meg a feladatokat összeállító Büki Pálné társelnök.
Az ülésen még számtalan javaslat hangzott el az együttmûködésB.E. újabb, bõvített formáira és tartalmára. Így például:
– Hatékonyabb részvételt igényelnek az idõs embereket érintõ önkormányzati döntések elõkészítésénél. Egy fõt kíván delegálni a Tanács a Szociális Kerekasztal testületébe. Élni kíván érdekegyeztetõ és érdekérvényesítõ konzultatív szerepével az idõsügyi klubok által benyújtott szociális pályázatok elbírálásánál. Szociális felmérés készítése az idõskorú népesség körében. Itt alapkérdés lehet, hogy milyen rászorultsági fokon áll ez a tízezer ember? Kiemelt célcsoport lehet elsõként a nagy létszám miatt a Fegyveres Erõk és Testületek Nyugállományúak Klubja teljes tagsága, valamint a Tungsram cég Nagykanizsán élõ nyugdíjasai.
A Tanács azt is kéri, hogy a háziorvosi szolgálatok keretén belül kiemelt szerepet kapjon az idõskorúak – nemcsak egészségügyi – problémái regisztrálásának segítése. Elhangzott, az Idõsügyi Tanács képes a jelenlegieknél jobban közremûködni a prevenciót szolgáló, felvilágosító programok szervezésében. El akarják érni, hogy az „Idõsekért Nagykanizsán Ünnepi Hét” programjait közelebb lehessen vinni a nem klubokban tevékenykedõ idõsekhez is.
Az összejövetelen Horváthné Polai Mária tájékoztatást adott az idõsügyi szervezetek június 13-i szabadtéri találkozójának programjáról:
– Az Idõsügyi Tanács régi kívánságnak tesz eleget, amikor megrendezi az Idõsügyi Szervezetek 2008-as Szabadtéri Baráti Találkozóját a Csónakázó-tónál, a Zöldtáborban.
A találkozó programjában egészségügyi méréseken vehetnek részt az érdeklõdõk, lesz nem gyógyszernek minõsülõ gyógyhatású anyagokból kiállítás és vásár. Szórakoztató mûsort az idõsügyi szervezetek adnak, ebéd után pedig kedvére beszélgethet, barátkozhat, táncolhat mindenki.
B.E.



2008-05-06 11:10:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül