Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892284    








Honlapkeszites

Harmadával nõtt a külön adózó jövedelmek összege Zalában

Harmadával, közel 10,9 milliárd forintra emelkedett Zala megyében a külön adózó jövedelmek összege, ezen belül is megkétszerezõdött a legnagyobb arányt képviselõ, osztalékból származó bevétel - közölte keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).


Szemesné Bognár Ágota, a NAV Zala megyei adóügyi igazgató-helyettese elmondta: a külön adózó jövedelmekbõl - nagyrészt osztalékból - egy 54 éves férfi érte el a legmagasabb, 271,9 millió forintos jövedelmet tavaly a megyében. Magánszemélyként egyben õ volt a legnagyobb adófizetõ a megyében, 44,4 millió forint befizetésével.
Az összevont jövedelmek körében egy 62 éves zalai férfi volt a rekorder, 107,5 millió forint tavalyi jövedelemmel, amelyet nagyobb részt bérbõl szerzett.
Kifejtette, hogy kismértékû csökkenéssel, de a múlt évben kevesebb magánszemély, 133 ezer ember nyújtott be adóbevallást Zalában. Összesen 202,3 milliárd forint jövedelemrõl adtak számot, ami 3,5 százalékos keresetnövekedést mutat, ez az ugrás azonban még így is egy százalékponttal elmarad az országos átlagtól.
A megyében 135 ezer forint volt 2011-ben a havi átlagbér, ezzel Zala a korábbi 13-ról a 11. helyre lépett elõre a megyék rangsorában, de jócskán elmarad a 155,8 ezer forintos országos átlagtól.
Az igazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a külön adózó jövedelmek terén a harmadával bõvült bevallott összeg után a magyarországi átlagnál nagyobb mértékû, 19,1 százalékos adóterhet kellett viselnie a bevallóknak.
Kis mértékben, 13 ezerre bõvült az egyéni vállalkozók száma Zala megyében, de még mindig kevesebben vannak, mint a válság elõtt, 2008 végén. Közülük 57,2 százalék volt nyereséges, a teljes bevallott bevételük 9,3 százalékkal 74,2 milliárdra nõtt. Az elsõ helyen, 4,3 milliárd forintos bevétellel egy gépjármû kiskereskedõ áll, az õ jövedelme az egész nyugat-dunántúli régióban is kiemelkedõ, a három megyére vonatkozóan is második helyen áll ezzel az összeggel.
Szemesné Bognár Ágota beszámolt arról, hogy az egyszerûsített adófizetést (eva) választók száma Zalában több mint 10 százalékkal visszaesett. Átlagos, 5,5 millió forintos éves bevételük 2 százalékkal nõtt, és fõként gazdasági, mérnöki és jogi tevékenységet folytatók körében volt jellemzõ ez az adózási forma.
A NAV vezetõje végül kitért arra is, hogy a személyi jövedelemadóból származó egy százalékos felajánlásokról mintegy 100 ezren nyilatkozhattak Zalában, de csupán 60 ezren éltek az adományozásnak ezzel a lehetõségével.

 

MTI - Kanizsa



2012-09-18 15:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül