Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893203    








Honlapkeszites

Megkezdõdött a nagykanizsai szennyvíztelep felújítása - 18 település szennyvizét tisztítja, biogázt is termel

Területbejárást és szakmai fórumot tartottak pénteken a nagykanizsai szennyvíztelepen. A Nagykanizsát és térségét érintõ csatorna-beruházás utolsó nagy „fejezeteként” induló szennyvíztelep-rekonstrukcióval válik majd teljessé 11,1 milliárd forintért, az EU Kohéziós Alapjának támogatásával zajló környezetvédelmi projekt, amely a város még csatornázatlan területei mellett 12 környékbeli település szennyvízgondjait is megoldja.

Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke köszöntötte a szakmai fórum résztvevõit, a megjelent önkormányzati képviselõket, polgármestereket, a projekt megvalósításában résztvevõ szervezeteket, szakembereket. Elmondta, hogy a beruházás megvalósítása a tervek szerint halad, a csatornázási munkálatok mellett a szennyvíztisztító telep kivitelezése is megkezdõdött, amely egy újabb mérföldkõ a tavaly óta zajló projekt életében.
 

 


A 12 érintett agglomerációs településen, valamint Nagykanizsa-Bajcsa és Nagykanizsa-Korpavár városrészén jelenleg is folynak a csatornaépítési munkálatok. Az SZK Kanizsa Konzorcium, amely az ún. észak-nyugati, valamint a dél-nyugati régió csatornahálózat bõvítését bonyolítja le, a belterületi gerincvezeték nagy részét már elkészítette, zajlik még az építkezés Zalaszentbalázs, Bocska, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Hosszúvölgy és Eszteregnye településeken. A kivitelezõk munkájának készültségi fokát jól mutatja ezeken a területeken, hogy a szerzõdésben vállalt 43 km gerincvezetékbõl mostanáig 41 kilométernyit, az 57 km nyomóvezetékbõl mintegy 45 kilométernyit már lefektettek, és a vállalt házi bekötések 91%-át is elkészítették.
A nagykanizsai Szabadhegy, valamint a belváros csatornahálózatának bõvítését, rekonstrukcióját végzõ S-E Nagykanizsa Konzorcium a munkák nagy részét már elvégezte, a házi bekötések többségét kialakította. Ezidáig közel 2 km nyomóvezeték és 14 km gravitációs vezeték készült el. A városban mindazonáltal akad még tennivaló: az építési munkák tervezett határideje – beleértve a szennyvíztisztítóét is – 2013. június.

A projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé a város még csatornázatlan területei, valamint a környezõ települések, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs tartoznak. A beruházás tervezett összköltsége – a szennyvíztisztító-telep fejlesztésével együtt – nettó 11,1 milliárd forint.
Cseresnyés Péter, a térség országgyûlési képviselõje, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármestere beszédében kiemelte, hogy a város életében jelenleg nagyon fontos munka zajlik, amely számos forgalomkorlátozással és útlezárással jár, köszöni a lakosság türelmét, és hogy a mindennapi életüket nehezítõ akadályokat tolerálják. Hozzátette, közös érdekünk, hogy ez a beruházás 2014-re a tervek szerint befejezõdjön.
A fórumon Szerdahelyi Noémi, az UTB Envirotec Zrt. vezetõ tervezõje mutatta be a szennyvíztelep fejlesztésének részleteit, amely megfelelnek a modern kor elvárásainak, és a megépülõ csatornahálózat végállomásaként elõsegíti a korszerû, környezettudatos szennyvízgazdálkodást.
 

További képek a galériában.



2012-09-29 16:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül