Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949082    








Honlapkeszites

Egy tõkén termett kultúra és szüret

Nagy érdeklõdés övezte a szombaton elsõ alkalommal megrendezett „Kulturszüret” elnevezésû programot. Az eseménynek otthont adó Miklósfai Mindenki Háza a vigasság, a multi-kultúra és a jó hangulat fellegvára lett. A családias hangulatú, hagyományteremtõ és hagyományápoló rendezvényen nemcsak a régi, falusi népszokásokat elevenítették fel nagy sikerrel a szervezõk, hanem – mintegy teret adva az „újnak” – a modern mûvészeti motívumokat is.


 Van egy mondás, miszerint „minden kezdet nehéz.” Ez az állítás tekinthetõ némileg közhelynek is, legalábbis a „Kulturszüret” rendezvény debütálása tekintetében. Ugyanis akik ellátogattak szombaton Miklósfára, azok láthatták, érezhették: annak ellenére, hogy elsõ ízben szervezték meg közösen a nagykanizsai közmûvelõdési intézmények és a Miklósfai Mindenki Háza munkatársai a szüret és a kultúra jegyében lezajlott programot, nem volt tapasztalható a rögös elindulás. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy a szervezõk minden korosztály igényét, érdeklõdését figyelembe vették a programpaletta összeállításakor. S hogy a kultúra, a mûvészet és a néphagyományok szegmensei közül mennyire megtalálhatja mindenki a saját maga ízlés – és érzésvilágának megfelelõt, annak ékes bizonyítéka volt a zenével, tánccal, ínycsiklandó ételekkel színesített vigasság, melynek -alfától-omegáig – megadták a módját a rendezõk.
Mint minden szüret a régi szép idõkben, a Kulturszüret is felvonulással kezdõdött. Az Erzsébet tér szívében gyülekeztek szombaton a helyi- és környéki hagyományápoló fiatalok, felnõttek. A kisbíró „kidobolta”– mintegy útnak indította – az eseményt, ezt követõen lovashintókba és lóerõ hajtotta modernkori gépjármûre szálltak a felvonulók, énekkel invitálva a nagykanizsaiakat is Miklósfára. Miután megérkezett a vidám csapat a rendezvény fõ helyszínére, menetükhöz csatlakoztak még gólyalábas ifjak, hogy a településrész apraja-nagyját is elhívják egy családias hangulatú délutánra, melyhez még az Égiek is kegyesek voltak. A szép õszi idõnek köszönhetõen a szabad ég alatt, a Mindenki Háza udvarán felállított színpadon köszöntötte az érdeklõdõket Dömötörffy Sándor, a Miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke. Szavaiban a rendezvény igazi célját, a hagyományápolás és értékmegõrzés fontosságát emelte ki. Az összefogás közösség összetartó erejérõl, a nemes cél érdekében véghezvitt munkáról és gyümölcsérõl Nagykanizsa polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Cseresnyés Péter rávilágított: „a legfontosabb az, ha egy kis közösség önerõbõl cselekszik. Ennek ékes bizonyítéka a városban felavatott Patkófal s a Kulturszüret rendezvény. Hiszen mindkét esetben lelkes, igazi lokálpatrióta emberek mutatták meg, hogy külsõ segítség nélkül is képesek tömegek érdeklõdését felkeltõ dolgokat véghezvinni.” A polgármester beszédében kiemelte: „a répafesztivál kapcsán már az ország egésze ismeri, kedveli a településrészt, ez a rendezvény pedig szintén öregbít Miklósfa, s vele együtt Nagykanizsa hírnevén. A munkának tehát van értelme – mondta Cseresnyés Péter – jelen esetben azért, hogy mindazt, amit tudunk – átadhassuk a jövõ generációnak.”
A város elsõ emberének ünnepélyes megnyitója után a Magic Ritmo tánccsoport fellépése alapozta meg az éjszakába nyúló fergeteges hangulatú Kulturszüretet. A délután folyamán a résztvevõ közmûvelõdési intézmények (a Kanizsa Kulturális Központ, a Honvéd Kaszinó, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház és a Miklósfai Mindenki Háza) mûvészeti csoportjai szórakoztatták a nagyérdemût. S hogy ne csak a szellem, hanem a test is jóllakjon, errõl – oldott hangulatú fõzõversenyen – a helyiek és a kulturális szakemberek gondoskodtak. A népi ételek egész tárháza, bográcsgulyás, vad- és vargányapörkölt, dödölle, nyárson sütött süldõ malac – csak néhány a sok közül – lucullus-i lakomára az asztalokhoz csábított mindenkit, természetesen jóravaló nedûk kíséretében, melyek elmaradhatatlan hozzávalói a jó szüreti hangulatnak.
S hogy lesz-e folytatása a rendezvénynek jövõre?- tettük fel a kérdést a résztvevõ intézmények vezetõinek. Farkas Tibor, a KKK igazgatója, Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház vezetõje, és Dömötörffy Sándor, Miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke egybehangzóan állították: minden bizonnyal, hiszen a néphagyományok ápolása, megõrzése feladatunk, a kultúra pedig közös értékünk. Habár a jövõ kiszámíthatatlan, nekünk akkor is kell kultur-missziónkat végezni, együtt, egymással egyetértésben. Ehhez elengedhetetlen egy ilyen rendezvény, ahol oldott légkörben, családias hangulatban erõsíthetjük meg összetartozásunkat.
Nemcsak a kultúrában nap, mint nap aktívan tevékenykedõk körében aratott nagy sikert az esemény, hanem a helyi lakosoknál is. Kis-Gergely Lilla ugyan nemrégiben költözött párjával Miklósfára, mégis úgy érzi, mintha a településrész igazi, nagy családjához tartozna már hosszú évek óta. „A helybéliek nevében is mondhatom: örömmel fogadtuk a rendezvényt, remélem, a közeljövõben is folytatódik ez a szép hagyomány”- mondta a Halis István Városi Könyvtár mozgókönyvtáros csapatát erõsítõ hölgy.
Az elsõ Kulturszüretet báli mulatság zárta.
Sz.Zs.

További képek a galériában.



2012-10-01 12:10:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül