Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949184    








Honlapkeszites

Az értékmegõrzés és értékteremtés jegyében

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megszervezte a Demokratikus Roma Vezetõk Szövetsége azt a konferenciát, mely elsõsorban a cigányság népmûvészetei értékeit tárja fel s örökíti meg. A Kiskastélyban pénteken megtartott rendezvény fõ témája az volt, hogyan lehet az ifjúság számára hatékonyan továbbítani õseik szellemi, kulturális hagyatékát.


 A roma kultúrának nagy hagyománya van, azonban - mint a rohanó világban minden- ez is kezdi elveszíteni valódi értékét, jelentõségét. Az integráció miatt a cigányság, mint etnikai csoport Magyarországon, inkább lemond saját kultúrájáról, pusztán azért, nehogy megbélyegezze a többségi társadalom. Pedig a romáknak büszkéknek kell lenniük arra, hogy mûvészetük, kultúrájuk mennyire sokszínû – mondta Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetõk Szövetségének elnöke. Hozzáfûzve azt is, hogy az ilyen jellegû rendezvénnyel, amit pályázati támogatásból bonyolítottak le, a nem roma embereket is meg kívánják szólítani. Ezért évente több programot tartanak, elsõsorban mûvészeti-kulturális témában, olyan szakemberekkel karöltve, akik nem cigányok.
Mindenkinek feladata az, hogy saját népcsoportjának hagyományait ápolja – ez a kapocs és az összefogás kulcsa romák és nem romák között. Valamint az, hogy a roma közösséget közös társadalmi feladatunk felzárkóztatni – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dénes Sándor. Városunk alpolgármestere kiemelte: az oktatás, a tanulás a jövõ a roma fiatalok számára. Hiszen ennek folytán a roma kultúrát, hagyományokat is megismerheti a következõ generáció – szögezte le Dénes Sándor, ahogy azt is, mennyire fontos az együttmûködés a romák és az önkormányzat közt.
A megnyitót követõen különbözõ elõadásokat hallgathattak meg az érdeklõdõk: többek között roma képzõmûvésztõl, egyetemi tanársegédtõl, politikustól – olyan emberektõl, akik munkássága igazi mintául, példaképül szolgál a kisebbségek elõtt. A „roma népmûvészet értékeinek továbbörökítése” elnevezésû konferencián helybéli- és környéki roma elõadók is felléptek, zenés-táncos produkcióikkal híven tükrözve a cigány kultúra sokszínûségét.

Sz. Zs.



2012-10-12 11:21:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül