Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895404    








Honlapkeszites

Megállapodtak a járási központok létrehozásáról Zala megyében

A Zala Megyei Kormányhivatal a megye valamennyi településével megállapodást kötött a járási központok létrehozásáról, feladatairól, létszámáról - jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott pénteken sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.


A települések vezetõi testületi felhatalmazással pénteken aláírásukkal is hitelesítették a megállapodásokat.
Rigó Csaba elmondta: a körjegyzõségeken belül párhuzamos tárgyalásokat folytattak a településekkel, és a felmerülõ problémákat közösen igyekeztek megoldani. Ha ez sem vezetett eredményre, járási szinten kerestek megoldást, így az országban elsõként Zala megyében sikerült a kormányhivatalnak valamennyi településsel megállapodást kötnie a járási központok létrehozásáról - hangsúlyozta a kormánymegbízott.
Hozzátette; sikerült egy olyan járási rendszert kialakítani, amely további kormányablakok megnyitásával hatékony, ügyfélbarát közigazgatási rendszert tud megvalósítani. A közösségi helyi jellegû feladatok továbbra is az önkormányzatoknál maradnak, azokat az állami feladatokat viszont, amelyek egységes szemléletmódot követelnek meg, a járási hivatalok veszik át - idézte fel.
Rigó Csaba kiemelte: a járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megye határaihoz igazodva biztosítsák a gyors és könnyû hozzáférést az államigazgatási szolgáltatásokhoz.
A járási központok január elsejétõl mûködnek majd, 2013 végére pedig már kibõvült kormányablakrendszerrel várják az állampolgárokat. A csaknem háromszázezer lakosú, 258 települést magába foglaló megyében hat járást alakítanak ki. Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót lesz járási székhely. Ezeken kívül további négy városban - Hévízen, Zalakaroson, Zalalövõn és Pacsán - nyílik a jövõ év végére kormányablak.
A hat járási hivatalban összesen 570-en dolgoznak majd; a településekkel történt megállapodás alapján 310 köztisztviselõt vesznek át az önkormányzatoktól, a kormányhivatal kirendeltségein dolgozók közül pedig mintegy 260-an kerülnek át.
Rigó Csaba azt mondta, hogy infrastrukturális szinten is sikerült optimális megoldást találni. A járási székhelyeken az önkormányzatok ingyenesen adják az ingatlanokat, van amelyik különálló, patinás épületet ajánlott fel, és van olyan, ahol a városházán adnak helyet a járási hivataloknak.
A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a járási hivatalok létrejöttével mindenkinek legfeljebb 30 kilométert kell utaznia ahhoz, hogy legfontosabb ügyeit intézhesse.

 

MTI - Kanizsa



2012-10-12 13:56:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül