Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892259    








Honlapkeszites

Járatritkítás a horvát-magyar vasútvonalon

Megszûnnek a horvát-magyar határ menti vonalakon közlekedõ vonatok, miután a horvát vasúttársaság (HZ) decembertõl több mint felével csökkenti a nemzetközi járatok számát.


A HZ honlapján olvasható közlemény szerint a 2011/2012-es menetrendben szereplõ 56 nemzetközi járatból a 2012/2013-as menetrend szerint a vasúttársaság 24 járatot üzemeltet a horvát és az európai úti célok között. Magyar-horvát viszonylatban Zágráb (Zagreb) és Budapest között napi egy pár vonat közlekedik majd.
Ez azt jelenti, hogy december 9-tõl megszûnik a többi között a Kotor (Kotoriba)-Murakeresztúr-Kapronca (Koprivnica)-Gyékényes, illetve Pélmonostor (Beli Manastir)-Pécs vonalakon közlekedõ határ menti vonat, valamint a Szarajevó (Sarajevo)-Eszék (Osijek)-Pécs-Budapest járat is.
Különösen az Eszék és Pécs között közlekedõ vonatok megszûnése rendkívül érzékenyen érinti az Eszék-Baranya megyei magyarságot - tájékoztatta az MTI-t Sója Dénes, a horvátországi magyar kisebbség parlamenti képviselõje. Eszék és Pécs között már évek óta napi kettõ - egy reggeli és egy esti járat közlekedik -, amelyet havonta 1.500 ember, többségében horvátországi magyar vesz igénybe. Az utasok közel 50 százaléka, elsõsorban diák és egyetemista, egzisztenciálisan mindkét állam intézményeihez kötõdik - hangsúlyozta a képviselõ.
Éppen ezért Sója Dénes már korábban kérelmezte a szóban forgó járatok megtartását Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszterhez intézett levelében. A szeptember eleji keltezésû kérelem egy példányát a képviselõ személyesen is átadta a miniszternek, de választ eddig nem kapott.
A vasúttársaság korábban megállapította, hogy a mostani 56 nemzetközi járatból 46 összesen évi 38,6 millió kuna veszteséggel üzemel - írta pénteki számában a Jutarnji list. Elemzések azt mutatják, hogy ezeken a vonalakon vonatonként átlagosan 31 ember utazik. Kiszámolták azt is, hogy a veszteség 75 ezertõl egészen 2,6 millió kunáig terjed járatonként - teszi hozzá a lap, amely emlékeztet arra is, hogy a HZ elõször csak 12 nemzetközi járatot akart megtartani, de idõközben több járatról sikerült megállapodnia a szomszédos országok vasúttársaságaival.
A HZ közleménye szerint a horvát vasúttársaság még mindig tárgyal bizonyos nemzetközi partnerekkel további járatok bevezetésérõl.

 

MTI - Kanizsa



2012-10-13 11:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül