Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948519    








Honlapkeszites

Idõsek Hete: ünnepélyes programzárás

Nagyszabású gálamûsorral zárult pénteken az „Idõsekért Nagykanizsán” Ünnepi Hét. A Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban megtartott, kulturális elõadásokkal színesített rendezvényen átadták az Idõsbarát Önkormányzat Díjat, a legsportosabb szépkorúaknak járó jutalmakat és a „Generációk Együtt” fotópályázaton részt vett legkiemelkedõbb alkotóknak járó elismeréseket.

Október hosszú évek óta Nagykanizsán az idõsekrõl szól: ebben a hónapban minden figyelem a város szépkorú lakosságára irányul. Ilyenkor az Önkormányzat, az idõseket ellátó intézményrendszer különbözõ rendezvényekkel köszönti az idõskorú embereket. Idén sem történt ez másként: az ünnepi hét mind az öt napján színes programsorozattal szólították meg a több évtizedet megélt városlakókat. 


A digitális világ megismertetésétõl, a sportversenyeken át, az idõsek életkörülményeinek javulását elõsegítõ konferencián és szabadtéri zenei elõadásokon keresztül valóban a szépkorúkat szólították meg a szervezõk. Ahogy az olyan intézkedésekkel is, melyekkel garantálják, hogy nem hagyják magukra az év többi napján sem õket. Ennek ékes példája a pénteki gálamûsort megelõzõen – az Idõsügyi Tanács és a helyi oktatási intézmények által aláírt együttmûködési megállapodás.
A rendezvény ezután a színházteremben folytatódott, ahol városunk alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. „ Minden év októberében tisztelettel emlékezünk az idõs embertársainkra, amikor kedves, szép szavakkal köszöntjük õket, Önöket. Önöket ünnepeljük – emelte ki Dénes Sándor – akik egész életükben azért fáradoztak, hogy nekünk, utódoknak jobb élete lehessen, mint ami Önöknek megadatott. Tudnunk kell, hogy senki nem szorul rá úgy a szeretetre, a törõdésre, a megértésre, mint a gyermek és az idõs ember. Mi az az érték, ami sok-sok ember szívét, lelkét melengeti ezen a héten? Nemcsak az ünneplés, a figyelmesség, a megvendégelés, hanem a szeretetteljes együttlét öröme is. Nagyon fontos, hogy ez a figyelem ne csak néhány napra korlátozódjon! Azon kell dolgoznunk, hogy az idõs emberek az év minden napján érezzék a család, a város, a társadalom megbecsülését. Érezzék, hogy szükség van az évtizedek alatt megszerzett tudásukra, tapasztalataikra, bölcsességükre és szemléletmódjukra. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy ez az év a generációk közötti párbeszéd és az aktív idõskor jegyében telik. Az európai kezdeményezéshez csatlakozott Nagykanizsa is. Mi is fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet az aktív idõskor fontosságára, és hogy részt vállaljunk az ezüst generáció valamint a fiatalabb nemzedékek közti kapcsolat és szolidaritás erõsítésében. Ezzel a mai rendezvénnyel is csatlakozunk a generációk évéhez, a zene, az ének és a tánc összetartó erején keresztül. A ma fellépést vállaló énekkarok, csoportok egyrészt a maguk örömére énekelnek, táncolnak, zenélnek, amely a generáción belüli összetartozás nagyszerû példája, másrészt sokunknak okoznak örömet fellépésükkel. A mai bemutatkozók a legfiatalabb általános iskolai korosztálytól, a fiatal felnõtteken át, az idõsödõ generációig képviseltetik magukat. És ha a különféle generációk tudnak együtt ünnepelni, akkor talán a hétköznapokban is könnyebb lesz egymással megtalálni a közös hangot.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kívánok mindannyiuknak hosszú, boldog életet, jó egészséget. Kívánom, hogy ne fogyjon el szeretteik figyelme, tapintata. Sok-sok munkával telt életük ajándékaként, leljék sok örömüket gyermekeikben, unokáikban, mindennapjaikban. Isten éltesse Önöket!”
Az alpolgármester üdvözlõ szavait követõen az ünnepi hét hagyományaihoz híven idén is köszöntötték a megjelentek között a városunk idõskorú lakosságát képviselõ szépkorú hölgyet, urat. Szirtes Istvánné 90 éves és Szabó Gyula 85 éves nagykanizsai polgárokat, akik mindketten jó egészségnek örvendenek, és aktív idõs élet élnek. Szirtes Istvánné az Önkormányzat ajándékának átvételét követõen beszédében háláját fejezte ki a városvezetésnek, amiért ekkora figyelemmel, törõdéssel fordul a hajlott korú emberek felé.
Majd az Idõsbarát Önkormányzat Díj átadása következett. Öt évvel ezelõtt a Zala Megyei Idõsügyi Tanács kezdeményezésére a Zala Megyei Közgyûlés alapította meg ezt a nemes elismerést. A díj adományozásának célja azon települések elismerése, melyek alapfeladatukon túlmenõen példamutató és eredményes kezdeményezéseket tesznek az idõskorú lakosság érdekében, elõsegítik életkörülményeik javulását, és széleskörûen bevonják õket a helyi közélet alakításába. Idén Zala megyében két önkormányzat nyerte el az Idõsbarát Önkormányzat Díját, melyet Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke, és Boda László, a Zala Megyei Idõsügyi Tanács elnöke adott át: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának – melyet Dénes Sándor vett át- és Várfölde község vezetésének- Gerics Istvánné polgármesternek.
A díjátadó ceremónián az Idõsügyi Tanács által meghirdetett” Generációk Együtt” fotópályázat eredményeit is ismertették. Ifjúsági kategóriában elsõ díjat nyert Stamler Lili „Várakozás” címû alkotása, harmadik helyezett pedig Stamler Emma „Úton” elnevezésû fényképe lett.
Felnõtt kategóriában elsõ díjat nyert Zágon László „Célban” címû fotója. Az alkotó ezen felül Cseresnyés Péter polgármester különdíját is megkapta. Második a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház kollektívájának „Megy a gõzös Kanizsára” felvétele lett, míg harmadik Miha Tamásné „Összetartozunk” címû fotója. A fotókiállítást - mely október 30-ig tekinthetõ meg a HSMK Ifjúsági Galériájában – Dénes Sándor alpolgármester ajánlotta a gálát követõen a megjelentek figyelmébe.
A díjátadó nem ért véget a fotópályázat elismeréseinek átadásával, ugyanis a legsportosabb idõseket is jutalmazták: mindazokat, akik a csütörtöki sportnapon a különbözõ versenyszámokban a legkiemelkedõbben teljesítettek, egyénileg vagy csapatban. Az összesített sportverseny eredményeként - a tavalyi év sikereit idén is megõrizve – a MOL Bányász Nyugdíjas Klub nyerte a vándorkupát. Szponzorok által külön elismerésben részesült a versenyek legidõsebb, 83 éves nõi versenyzõje, Tábori Lászlóné- a MOL Bányász Nyugdíjas Klub színeiben, és a legidõsebb férfi megmérettetõje, a 83 esztendõs Györkös Albert, a Vasutas Nyugdíjas Klub képviseletében.
A rendezvény záróakkordjaként kulturális mûsorokat és a zsûrizett fotókból nyílt tárlatot tekintették meg az érdeklõdõk. Az Idõsekért Ünnepi Hét állófogadással és bállal fejezõdött be.
Sz.Zs.


Idõsek Hete
Az internet hasznosságának megismertetésével, feltérképezésével kezdõdött el az Idõsekért Nagykanizsán Ünnepi hét. Azonban nemcsak a belvárosban élõ szépkorúakat várta érdekes, színes programokkal a tiszteletükre rendezett eseménysorozat, hanem a városrészekben élõ idõs embereket is.
Az ünnepélyes megnyitó elõtt – szintén az Idõsekért Ünnepi Hét keretében – a Batthyány Lajos Gimnáziumban a „digitális esélyegyenlõségrõl” hallgathattak meg bemutatóval egybekötött elõadást az érdeklõdõk. Az egész héten át tartó programsorozat hétfõ délután városunk alpolgármesterének, Dénes Sándornak beszédével és többgenerációs térzenével kezdõdött el hivatalosan. A Honvéd Kaszinóban kedden sakkszimultánnal folytatódott a rendezvény, Palinban pedig Bicsák Miklós önkormányzati képviselõ köszöntõjével és az Általános Iskolába és Óvodába járó gyermekek ünnepi mûsorával. Nagykanizsán szerdán Idõsügyi Kerekasztal konferenciára várták a szépkorúak mindennapjainak jobbításán tevékenykedõ szervezetek képviselõit és az idõseket, délután pedig a Miklósfai Mindenki Házába, ahol Karádi Ferenc alpolgármester és Sajni József, a településrész önkormányzati képviselõje osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, a helyi iskolások, óvodások, a Miklósfai Szirének és Major Lajos harmonika muzsikáját megelõzõen.
Csütörtökön a sporté volt a fõszerep: tizenöt idõsügyi klub képviseltette magát az ügyességet és erõnlétet igénylõ megmérettetésen a BLG tornatermében, ahol Balogh László igazgató, OKISB elnök méltatta a korukat meghazudtolóan fiatalos idõseket. Délután pedig a Fakosi városrészben, ahol a városvezetés részérõl köszöntötték a településen élõket, valamint vacsorával is megvendégelték õket. Ahogy pénteken Bagolán Jerausek István, úgy Kiskanizsán Dénes Sándor, Karádi Ferenc és Tóth Nándor is. A programzáró, színes program kavalkáddal tarkított ünnepi gálán a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban Dénes Sándor értékelte az Idõsekért Nagykanizsán Hetet, köszöntötte a szép kort megélt városlakókat, átvette az „Idõsbarát Önkormányzat” díjat és megnyitotta a Generációk Együtt fotókiállítást. Szombaton Bajcsán szintén az alpolgármester mondott ünnepi beszédet az Idõsek Napja alkalmából.

Sz.Zs.

További képek a galériában.



2012-10-15 09:09:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül