Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893023    








Honlapkeszites

A Zala Volán szakszervezetei kockázatosnak tartják a Volán-társaságok összevonását

A Zala Volán Zrt. szakszervezetei kockázatosnak és indokolatlannak tartják a Volán-társaságok teljes összevonását és jogi önállóságának megszüntetését, egy konzorciumi formához közeli, regionális holding létrehozását viszont elképzelhetõnek tartják.


Az MTI-hez tegnap eljuttatott közleményük szerint a Volán-társaságok teljes átalakítása csak akkor válna szükségessé, ha a szervezet mûködése túl költséges lenne és súlyos mûködési zavarokkal küszködne.
Hangsúlyozzák azonban, hogy a Volán-portfólió esetében egyik tényezõ sem helytálló; mûködésükhöz évi 70 milliárd forint állami támogatást kapnak, de ebbõl 35-40 milliárd forintot a szociálpolitikai menetdíj-támogatásra fordítanak. A szövetség emlékeztet arra is, hogy a helyközi utasforgalom több mint 70 százalékát a Volán-társaságok bonyolítják le.
A zalai érdekvédõk az átalakítás "elõkészületei alapján" az ingerküszöböt elérõ létszámleépítéstõl és a Közszolgáltatási Szerzõdések teljesítését is veszélyeztetõ teljesítmény kivonástól is tartanak.
A Zala Volán Zrt. szakszervezetei a Volán-társaságok strukturális átalakítása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnököt is megkeresték levelükkel. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Volán cégcsoportban szerintük egyes folyamatok, döntések nem lesznek összhangban a kormány teljesítményelvû, a mérhetõ munkát középpontba állító szemléletével, gyakorlatával. A nem egyértelmû döntési szintek mûködési zavart okozhatnak, a helyi értékek elsorvadhatnak, az átláthatóság és a helyi érdekek fokozott figyelembe vételének elve sérülhet, a helyi teljesítmény-orientáció mérséklõdhet - sorolták a Volán-társaságok teljes összevonása ellen szóló érveiket.
A szakszervezetek azt is szóvá tették, hogy az átalakítás folyamatáról hónapokig nem kaptak tájékoztatást, és nem vonták be õket a szakmai egyeztetés folyamatába sem.
Komoly elõrelépésnek tartják, hogy a hét elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (MNV) illetékes vezetõi egyeztetõ tárgyalást folytattak az ágazati szakszervezetek képviselõivel.
A szakszervezeteket viszont meglepetésként érte az egyeztetõ tárgyaláson történt bejelentés, miszerint a korábbi elképzelésekkel ellentétben a régió-központ nem a Zala Volán Zrt. lesz - áll a közleményükben.

 

MTI - Kanizsa



2012-10-19 00:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül