Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57024955 |
||||||||||
|
Minden, mi jó falat, szem-szájnak ingere (+galéria) Elsõ alkalommal tartották meg szombaton a Pogácsa és Stangli Mulatságot a Kanizsa Centrumban. A nagy érdeklõdéssel kísért rendezvényen a sós, édes és különleges ízesítésû ínyencségek valóságos tárháza fogadta a bevásárlóközpontba látogatókat. Mindemellett énekes – zenés – táncos mûsorok is szórakoztatták a nagyérdemût, melyeknek jóvoltából igazi fesztiválhangulat uralkodott a kulináris program helyszínén. Nincs olyan ember, aki ne ismerné, ne szeretné a pogácsát. Ízvariánsaira elmondható: ahány ház, annyi szokás. S hogy mióta van a magyar gasztronómiai világban a legegyszerûbben elkészíthetõ, fõétkezéshez és nassoláshoz is kiváló harapnivaló? Már a honfoglalás kora óta, igaz, akkor még kissé más jellegû összetevõkbõl, kövön sütve készítették. A pogácsa szó – mint elnevezés – pedig az 1300-as évek környékén terjedt el. A stangli – habár nevét tekintve nem – ám elegyei révén mégis rokonságot „ápol” a zömmel sajtos, sós ízesítéssel elterjedt pogácsával. A német, osztrák nádaratók csónakjainak evezõrúdjáról elkeresztelt stangli, azaz rudacska népszerûsége hasonlóan nagy, mint a kör alakú, szaggatott pogácsáé. Azonban sem tér-vagy idõbeli utazást nem kellett tenniük azoknak, akik fel akarták térképezni a két étel ízvilágát. Ehhez mindössze elég volt ellátogatni az I. (nagykanizsai) Pogácsa és Stangli Mulatságra. Meg is tették ezt sokan: a versenyre 27 helyi és környékbeli csapat, egyéni versenyzõ nevezett, a legfiatalabb korosztálytól az idõsebb generációig. A hagyományos, sajtos, sós ízek mellett igazi gasztronómiai különlegességekkel is találkozhattak az érdeklõdõk. Diós, kerekrépás, sajtos-sörös, vaníliás, káposztás, fügés, spenótos, snidlinges, fenyõmagos, lekváros, parizeres, mákos, olívás, szilvás, májkrémes, csokis-narancsos és paleolit elven készített pogácsák, stanglik adtak tanúbizonyságot arról, hogy az emberi kreativitásnak – ha ügyességgel párosul - semmi sem szabhat határt. Ezzel egyetértett a szakértõkbõl álló zsûri is: Varga Tünde, Virovecz Ágnes és Czeglédi László munkája során nemcsak az étel külcsínét, hanem belbecsét is értékelte. Ahogy azt is, milyen standról kínálták a nevezõk pogácsájukat, stanglijukat. Sz.Zs. EREDMÉNYEK: Pogácsa sós kategória: Pogácsa reform kategória: Stangli sós kategória: Legszebb tálalás: Csapatdíj: Kaszinó Színjátszók, VOKE Csipet Csapat, VOKE Énekkar (1. csapata) Legszebb Stand: PogáCsajok További képek a galériában.
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|