Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948740    








Honlapkeszites

Becsapott hadiárvák

A múlt évi tevékenységérõl tartott beszámoló taggyûlést a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák nagykanizsai Szervezete. A gyûlésen részt vett Ipacs József nyugállományú ezredes, országos elnök és Törõcsik Terézia fõtitkár.

A tagok sajnálattal vették tudomásul, hogy tizenhárom év óta most elsõ alkalommal, senki sem jelent meg a Polgármesteri Hivatalból.


Görcsi Frigyes, az egyesület elnöke ezúttal sem tudott semmi elõrelépésrõl beszámolni a negyvennégy fõs tagságnak a 2004-ben beadott törvénymódosító javaslatukkal kapcsolatban.
Az önkormányzathoz beadott pályázatukat (koszorúk vásárlása, postaköltség) elutasították, így a tagsági díjakból a nyolc helyett csak három koszorúzásra futja. Görcsi Frigyesre, az országos szervezet vezetõségi tagjaként is sok feladat hárul, de nem tud belenyugodni abba, hogy félresöprik õket. Mint mondja, a hadirokkantaknak ingyenes az utazás, az üdülés, a fogászat, és még különbözõ juttatásokban is részesülnek, amit õk a koruknál fogva már nem nagyon tudnak igénybe venni. Egy 86 éves férfi még a feleségével sem megy el üdülõbe, gyógyüdülõbe. A hadiözvegyek egyszeri, hetvenöt-ezer forintos kárpótlást és közgyógyellátási igazolványt kaptak, továbbá valamit emeltek a nyugdíjukon is. A hadiárvák viszont semmit sem kaptak. Átverték õket az Igazságügyi Hivatalban, amikor 2006-ban közzétették, hogy minden hadiárva adja be a kárpótlási igényét, és végül kilencvenkilenc százalékukat elutasították. Csak azok kaptak kárpótlást, akiknek az édesapja 1945. augusztus 1-jén még hadifogságban volt, illetve ott halt meg. Ha hazajött, és itthon halt meg, az egy külön tortúra.
– Itt lettek bolonddá téve – erõsítette meg Görcsi Frigyes szavait Gerencsér József elnökhelyettes, aki hozzátette, még az unokák is kaptak ilyen adatlapot, de 2006. augusztusától még választ sem kaptak. Több ezer embert vezettek félre.
Gerencsér József el akarja érni, hogy az Igazságügyi Hivatal elismerje, félrevezette a hadiárvákat. Görcsi Frigyes a miniszterelnöknek is írt levelet, akitõl arra várt választ, hogy miért nem helyes az a megállapításuk, hogy politikai okból hurcolták el apáikat? Az öt hónap múlva érkezett válaszlevél azt tartalmazta, hogy forduljanak az Igazságügyi Hivatalhoz, amit õk már rég megtettek. Senki sem írt egy szót sem arról, hogy nem a saját akaratukból mentek hozzátartozóik a világháborúba, hanem politikai okból. Ha így lenne, akkor mindenkinek járna kárpótlás.
B.E.



2008-05-21 12:21:22


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül