Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948966    








Honlapkeszites

Kiszögelték a támogatói patkókat

A szeptember végén ünnepélyes keretek között átadott Kanizsai Patkófal létrejöttét támogatóknak, a Szabadics Zrt.-nek, a Nagykanizsai Faipari Szakosztálynak és a Draskovics Gravo Stúdiónak, elismerésül Kanizsai Szerencsepatkót adtak át, melyet saját kezûleg szegeltek fel a múzeum Fõ úti kapujára, illetve kaptak emlékbe egy tanúsítványt és egy kis patkót is.


Az elismerést, a Kanizsai fejetlen fehér mén elhullajtott szerencsehozó patkóját a Kanizsai Múzeumért Alapítvány céljainak kiemelkedõ támogatásáért vehették át a cégek képviselõi. Dr. Polay József, a kuratórium elnöke azt kívánta a pártfogóknak, hozzon szerencsét számukra a patkó, kísérje döntéseiket szerencse. Ezt követõen szögelték fel a Fejetlen, fehér mén patkójának történetét ismertetõ tábla alá a patkókat.
A történet szerint Kanizsa utolsó török basája, Musztafa 322 évvel ezelõtt, a vár átadása elõtti éjszakán összegyûjtött kincseit elásta, és a betemetett gödörre lovának vérét csorgatta. A kanizsaiak viharos éjszakákon többször hallani vélték, amint Musztafa lovával vágtat a réten át. Az ezt követõ napokon pedig patkókra bukkantak a Várréten, melyek általában szerencsét hoztak a megtalálóiknak. A történet a Halis által gyûjtött anyagban szerepel.
Az elnök korábban elmondta, remélik a patkófal, a szerelmesek padja és fája segíthet a város arculatának pozitív alakításában, és újabb látogatókat vonzhat a Thúry György Múzeumba.
V.M.



2012-10-25 10:38:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül