Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892021    








Honlapkeszites

Aláírták a Déli Áramlat magyarországi -Hercegszántó és Tornyiszentmiklós- közötti szakaszáról szóló megállapodást

Aláírta a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese tegnap Budapesten.


Az aláírás után Baji Csaba elmondta: végsõ döntést hoztak a Déli Áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítésérõl, ezt az MVM Zrt. szerda délelõtti közgyûlése megerõsítette.
A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezeték kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelbõl. Az átadás idõpontja 2016. január 1-je.
A Déli Áramlat fontos eleme az európai energiabiztonságnak, Magyarország számára pedig hosszú távú elõnyöket és stabilitást nyújt - mondta a Gazprom elnökhelyettese, aki szerint kölcsönösen elõnyös, a szomszédos országok érdekeit is figyelembe vevõ megállapodást kötöttek.
Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkezõ gázvezeték kiemelt jelentõségû, erõsíti az ország, illetve az Európai Unió ellátásának biztonságát - közölte az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. A tulajdonosi megállapodás aláírásával megkezdõdhet a hazai szakasz elõkészítése, majd megépítése.
Baji Csaba elmondta: az évi 30 milliárd köbméteres kapacitás a tranzitmennyiséget is tartalmazza, illetve a Déli Áramlaton keresztül Magyarország számára értékesíthetõ földgázmennyiséget is fedezi.
A beruházást a magyar kormány támogatja, ezt jelzi a kiemelt projektté nyilvánítása, ami a részvényesi megállapodás aláírásának napján hatályba lép. A MVM és a Gazprom együttmûködése biztosítja a beruházás megvalósulásának sikerességét, amely iránt mindkét fél elkötelezett - fogalmazott Baji Csaba. Hozzátette: erre az együttmûködésre lehet majd alapozni a két társaság hosszú távú kapcsolatát is.
Kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató azt mondta: az infrastrukturális lehetõségek meglesznek Ukrajna felõl is a további gázimportra, a Déli Áramlat üzemelése nem jelenti azt automatikusan, hogy Magyarország Ukrajna felõl nem importál gázt.

 

MTI - Kanizsa



2012-11-01 12:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül