Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892332    








Honlapkeszites

Támogatással vehetnek borászati berendezéseket a gazdák

November 5-tõl igényelhetõ támogatás a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez. - adta hírül a Magyar Agrárkamara.

A Magyar Agrárkamara felhívja a borászok figyelmét, hogy november 5. és december 14. között nyújthatók be a vállalkozás összteljesítményét javító, termelési kapacitását növelõ új borászati gépek és technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó támogatási kérelmek. Támogatás a hatályos borászati gépkatalógusban szereplõ, 2012. március 1-jét követõen megvásárolt berendezésekre igényelhetõ, de csak akkor, ha a kérelmezõ a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében megfizette.


A vissza nem térítendõ támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozás esetében a vásárolt gépek nettó értékének 40 %-a, nagyvállalatoknál pedig 20 %-a. Lényeges változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy azon kérelmezõk esetében, akiknek a 2011. évi árbevétele nem érte el az 50 millió Ft-ot, eltörölték az odaítélhetõ támogatás összegének 1 millió forintos alsó határát, továbbra is változatlan azonban a támogatás 100 millió forintos felsõ határa.

Támogatás az alábbi feltételek teljesülése esetén vehetõ igénybe:

– a gép üzemeltetésének helye Magyarország területén van;
– a gépet a támogatási döntés közlésétõl számított legalább 5 évig rendeltetésének megfelelõen, a vonatkozó engedélyek és elõírások betartásával kell használni, üzemeltetni;
– az üzemeltetési kötelezettség alatt bekövetkezõ amortizáció, lopás, mûködésképtelenné, használhatatlanná válás, vagy jótállás alapján felmerülõ csereok esetén a gépet saját forrás terhére a hatályos gépkatalógusban szereplõ, azonos rendeltetésû, azonos vagy jobb paraméterekkel rendelkezõ új, a gépcsere megvalósulásának bejelentésétõl számított 2 évnél nem régebbi gyártású gépre le kell cserélni;
– a kérelmezõnek az üzemeltetési kötelezettség idejére rendelkeznie kell a gép üzemeltetésének lehetõségét biztosító kizárólagos joggal.

Az üzemeltetési kötelezettség lejárta elõtti elidegenítés, illetve gépcsere bejelentésének elmulasztása esetén a támogatást vissza kell fizetni.

Egy kérelmezõ csak egy támogatási kérelmet adhat be, ez azonban több gépre is vonatkozhat. A kérelmeket a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a beérkezés sorrendjében bírálja el. A 2012/13-as borpiaci évre vonatkozó 4 millió eurós (kb. 1,1 milliárd Ft-os) keretösszegen felül benyújtott kérelmeket az MVH átütemezi a következõ évre, és azok az új idõszak elsõként benyújtott kérelmeinek minõsülnek. A támogatás kifizetésének határideje 2013. október 15.

Bõvebb információk és a támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok az MVH weboldalán érhetõk el.
 



2012-11-07 09:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül