Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891880    








Honlapkeszites

Kiírták a Magyarország legszebb konyhakertje pályázatot

A legszebb konyhakertek versenye tiszta, nemes versengés, nemcsak egymással, hanem az egekbe törõ élelmiszerárakkal is - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje 2013 címû pályázatot meghirdetõ nyitórendezvényen.


A miniszter szerint "a pénzügyi világválság idején konyhakertet mûvelni felér egy kisebb szabadságharccal, hiszen nem újabb adósságot termelünk, hanem valódi értéket állítunk elõ a saját munkánkból és a föld jóságából".
Mint mondta, rengeteg biztató jelet lát, ami arra utal, hogy országszerte újraélednek az évszázados termelési hagyományok, a helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminõség születik vidéken.
A miniszter szólt arról is, hogy az õshonos fajták és az új nemesítések jól megférnek egymással a konyhakertekben, sõt, itt van igazán létjogosultságuk. Mint mondta, a szépen mûvelt konyhakertek olyanok, mint egy-egy "kicsi génbank", amelyek együtt hozzájárulnak a mezõgazdaság sokszínûségéhez.
A programban való részvételre, a karcagi mintaprogramhoz való csatlakozásra a rendezvényen Magyarország minden települési önkormányzatának szóló felhívást ötletgazdaként Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere tette közzé. Az önkormányzatok a www.karcag.hu vagy a www.gasztroangyal.hu oldalon jelentkezhetnek, ezt követõen szerzõdést kötnek velük, majd szabadon használhatják a program anyagát.
A Magyarország legszebb konyhakertje pályázatra a kiskertek tulajdonosai 2013. április 15-ig jelentkezhetnek a helyi önkormányzatnál. Az elvárások között szerepel egyebek mellett, hogy minimum 5 különbözõ konyhakerti növényt termesszenek, a kert rendezett környezetben helyezkedjen el, valamint a megtermelt zöldségek minõsége megfelelõ legyen. Az eredményhirdetésre 2013 õszén kerül sor.

 

MTI - Kanizsa



2012-11-09 15:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül