Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892864    








Honlapkeszites

Környezetbarát vízi erõmû készül a Murán

Környezetbarát, úszó vízi erõmû készül a Murán, a már legyártott berendezés az engedélyekre vár, hogy vízre tudják bocsátani - tájékoztatta Tótszerdahely polgármestere szerdán az MTI-t.


Tislér István (független) elmondta: az 5,5 tonnás, mindössze 8 négyzetméter alapterületû erõmûvet 6 pillér tartja majd egy horganyzott rácsos szerkezettel a Mura folyó felett. Mûködési elve hasonló az egykori vízimalmokéhoz, de annál környezetbarátabb, mert a mûködtetése vagy a karbantartása során semmilyen szennyezõanyag nem kerül a folyóba.
Hozzátette, a Mura Magyarország leggyorsabb folyója, amely óránként 8 kilowatt kapacitással termel majd áramot a berendezés jóvoltából. A tervek szerint az erõmû az egész település közvilágítási igényét fedezi - ami óránként 6,2 kilowatt -, de jutna villamos energia az intézmények energiaellátására is.
Tótszerdahely a horvát-magyar határon átnyúló IPA program keretébõl nyert korábban 87 ezer eurót a szennyvíztisztító telep szennyvíziszap-kibocsátásának mérséklésére, illetve az áramtermelõ erõmû megvalósítására. A beruházás révén a Tótszentmárton és Becsehely szennyvizét is feldolgozó telepen az eddigi közel 5 ezer köbméterrõl a tizedére csökken az évente keletkezõ iszap mennyisége, ami a szállítási költségek miatt jelentõs megtakarítást hoz a településeknek.
A pályázati forrásból a murai áramtermelõ kivitelezése mintegy 20 ezer euróba került, nemrég készült el, de egyelõre szárazon áll. A szükséges engedélyek megadására várnak, és majd a vízre bocsátása után építhetik ki az áramhálózathoz a kapcsolatot - mondta el a polgármester.

 

MTI - Kanizsa



2012-11-21 16:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül