Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891638    








Honlapkeszites

"Navigare necesse est"

A közismert latin „Hajózni muszáj” mondás napjainkra a „Pályázni muszáj” szlogenné aktualizálódott – legyen szó önkormányzatról, vállalkozói, vagy civil szféráról – mivel céljai megvalósításához, fejlesztési elképzeléseihez mindenki igyekszik forrás-kiegészítést keresni.

Az Önkormányzat pályázati tevékenységérõl a Polgármesteri Hivatal Pályázati Irodájának munkatársaival beszélgetünk.
– Milyen lehetõségei vannak önkormányzatunknak pályázatok benyújtására, s ebben mi a Pályázati Iroda szerepe?
– Lehetõséget egyrészt az EU-s támogatásokat magukba foglaló Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív programjainak 2007-2008-ban kiírt pályázatai, másrészt a csökkenõ mértékû, de még jelenlevõ hazai források biztosítanak – kezdte Domina Zsóka irodavezetõ. – A Pályázati Iroda feladata a közgyûlés által meghatározott fejlesztési célok megvalósítását szolgáló projektek kialakítása, elõkészítése. Ennek érdekében valamennyi megjelenõ pályázati felhívást, útmutatót felülvizsgál a megfelelõség, benyújthatóság szempontjából. Így kiválasztásra kerülnek azok a lehetõségek, melyekre pályázhat az önkormányzat, s elkezdõdhet a projekt elõkészítése. Ez magába foglalja az érintett hivatali osztályok projektekhez kapcsolódó szakmai tevékenységének koordinációját, segítését, a partnerekkel, döntéshozókkal, közremûködõkkel szükséges egyeztetéseket, a közgyûlési döntések elõkészítését.


– A pályázati dokumentáció öszszeállítása, mint érzékelhetõ, összetett, bonyolult folyamat – egészíti ki Cserti Csilla pályázati ügyintézõ – ezért mindig öröm számunkra, hogy benyújtott pályázatunk határidõre beérkezett, s minimális hiánypótlás után befogadást nyert. Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy a projektet tartalmi szempontból értékeljék, tehát támogatást kapjon. Az eljárásrendtõl függõen néha több hónapot várunk a döntésre, ezután következik a támogatási szerzõdés megkötésének elõkészítése, az aláírás, s kezdõdhet a projekt megvalósítása.
– Van jelenleg Nagykanizsának megvalósítás alatt álló projektje?
– Igen – bólogat kérdésünkre Mihovics Zoltán az iroda egyetlen férfi tagja, a mûszaki beruházások legtapasztaltabb ügyintézõje. – A napokban került aláírásra a Rozgonyi utcai gyermekorvosi rendelõ teljeskörû akadálymentesítésére benyújtott nyertes pályázat támogatási szerzõdése, amely 10 millió Ft támogatással egészíti ki az önkormányzat 7,7 millió forintos önrészét. Feltétlenül ki kell emelnünk – mivel ez friss hír – hogy a Nyugat-Dunántúli Operatív Program vonatkozó pályázata keretében zöld utat kapott a Nagykanizsai inkubátorház és Innovációs Központ létrehozása, melynek összköltsége közel 500 millió forint. A 366 millió Ft-tal támogatott projekt 2009-ben kezdõdhet. A Pályázati Iroda szempontjából ugyanannyi munkát igényel a kisebb költségû projektek elõkészítése, mint például a jelenleg futó gyalogos átkelõhely építési beruházás (a 74-es fõút 2 csomópontjában), valamint a Kaposvári út és Hevesi út mentén pályázati forrásból terveztetett kerékpárút.
– Mi a helyzet a sokat emlegetett, sok vitát megért városrehabilitációs nagyprojekttel?
– Nagykanizsa belvárosának funkcióbõvítõ fejlesztése valóban nevezhetõ nagyprojektnek, bár a pályázati „szakzsargon” ezt a kifejezést nem használja. A 2007-2013 között három ütemben megvalósítandó projekt támogathatósága érdekében, 2007 júniusától folyamatosan, nagy intenzitással zajlottak a városrehabilitációs projekt tervezési, felülvizsgálati, elõkészítési munkálatai. Irodánk koordinálta a két szakértõi cég, a Városfejlesztési Osztály és a Fõépítészi csoport szoros együttmûködésben végzett operatív munkáját, szervezte a fórumokat és készítette elõ a közgyûlési döntéseket. A projektet a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2008. április 10-i ülésén a kért 899,649 millió Ft támogatási összeggel javasolta kiemelt projektként történõ nevesítésre. A több mint 2 milliárd Ft összköltségû I. ütem amely – mindösszesen 611 millió Ft-os önrésszel – a belváros forgalomcsillapítását, az Erzsébet tér teljes megújulását, a kapcsolódó Miénk a tér programba a civilek bevonását és a marketing költségeket foglalja magába. Az önkormányzati beruházás 500 millió Ft értékben két vállalkozói fejlesztést is indukál. A teljes projektdokumentáció jelenleg független szakértõi bírálat alatt áll, ezt követi az Irányító Hatóság bizottságának döntése, mely a kiemelt projektként történõ nevesítést, vagy átdolgozást javasolhat. Az elsõként említett esetben még a nyári szünet elõtt kormányülés elé kerülhet az anyag végleges döntésre – az országban az elsõk között – részletezi az irodavezetõ.
– Vannak még elbírálás alatt álló pályázatai a városnak?
– Micsoda kérdés! – néz össze a három fõs iroda, s egymás szavába vágva sorolják: – Bolyai Iskola részleges felújításához 200 millió Ft-ot várnak, 24 autóbuszváró korszerûsítését tenné lehetõvé közel 76 millió Ft támogatás, 100%-os támogatottságú az oktatási intézmények informatikai fejlesztésére benyújtott pályázat. Azért vegyük külön blokkba a hazai forrásokra benyújtott pályázatainkat, mivel azok bírálata rövidebb átfutású, várhatóan július 15-ig már döntés is születik – javasolja Mihovics Zoltán, s már mondja is: – a TEÚT pályázati kiírás keretében a Kõrisfa illetve a Hóvirág utca útfelújítása tervezett. A CÉDE pályázat kötöttség nélkül ad lehetõséget az önkormányzat által szükségesnek ítélt kisebb fejlesztésekre. Korábbi kötelezettség vállalásból adódóan így a Thury városrész útépítése megoldandó feladat, Kiskanizsa a Bornemissza téren kialakítandó parkkal és játszótérrel gazdagodna.
– Ne feledkezzünk meg az oktatási intézményekrõl sem! – így Csilla. – Hiszen két óvoda a Rózsa, illetve Vackor Óvodák, illetve a Péterfy Sándor Általános Iskola is megújulhat a hazai források sikeres pályázata esetén. A hét projekt tervezett összköltsége: 88 millió Ft, melyhez 48 millió Ft támogatást remélünk. Fontos még kiemelni, hogy az Önkormányzat pályázati tevékenysége a bemutatottnál is gazdagabb, hiszen a speciális szakmai fejlesztések pályázatait az adott hivatali osztályok, intézmények koordinálják. Ilyen például a Térségi Integrált Szakképzõ Központ (TISZK) tartalmi, valamint infrastrukturális fejlesztésére benyújtott pályázat, melynek felelõs gazdája a Mûvelõdési és Sport Osztály, vagy említhetjük a Kórház pályázatait is – egészítik ki a tájékoztatást.
– Milyen projekteken dolgozik jelenleg a Pályázati Iroda?
– A napokban véglegesítjük a Kiskanizsai Egészségház megvalósításához, 60 milliós támogatási igénnyel június elsõ napjaiban benyújtásra kerülõ pályázati dokumentációt. Kezdeti elõkészítés szakaszában van a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztésére kiírt, valamint az esélyegyenlõség fejlesztésére irányuló pályázati lehetõségek felülvizsgálata. Várjuk a rendezvények támogatására, illetve kerékpárút tervezésére, építésére május végén megjelenõ pályázati lehetõségeket, mert nálunk, mint látható nyáron sincs „uborkaszezon” – fûzi hozzá az irodavezetõ.

Mit mondhatunk erre? További jó munkát, pozitív döntéseket kívánunk, azaz inditó gondolatunkhoz kapcsolódva – Jó szelet a vitorlákba!



2008-05-28 14:18:22


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül