Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893284    








Honlapkeszites

Bõvülnek a nemzetközi logisztikai kapcsolatok

Logisztikai konferenciára Nagykanizsán, raktáravatásra Sormáson került sor november 28-án. A szervezõ Dél-Zalai Logisztikai Klaszter meghívására kormányzati, egyetemi és logisztikai szakemberek találkoztak a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központban, hogy megvitassák a Dél-Zalai térség jelenlegi helyzetét és a fejlesztés lehetõségeit.


Mag János, a klaszter elnöke nyitó elõadásában a 2011 óta mûködõ szervezõdés céljairól, és eddigi tevékenységérõl tájékoztatta a megjelenteket. Elõadásában kiemelte, hogy elsõsorban a raktározás és a beszerzési logisztika területét kezelik kiemelten. Emellett egy olyan logisztikai gyakorlati oktatóbázis létrehozásán dolgoznak, amely szakemberek képzésének és továbbképzésének lehetõségét is biztosítja. Ezek szakmai hátterét a Pannon Egyetem és a gyõri Széchenyi István Egyetem biztosítaná. Célként fogalmazódott meg a hozzáadott érték növelése révén, a versenyképesség fokozása. A konferencia következõ elõadója Szabó László egyetemi oktató volt, aki a térség logisztikai tanulmánytervét ismertette. Az elõadó a konténeres áruszállítás vasúti vonatkozásait is taglalta, s kitért Horvátország Európai Uniós csatlakozása nyomán kialakuló új kihívásokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium részérõl Tóth Tamás Magyarország logisztikai stratégiáját vázolta. Amint az elhangzott, az Európai Unió és Magyarország számára is kiemelt lehetõség a dinamikusan fejlõdõ ázsiai országokkal való együttmûködés. A „keleti nyitás” az észak-adriai kikötõket is érinti. Ezáltal a rotterdami, hamburgi és brémai kikötõkkel szemben a tengeri áruszállításban 8 nappal rövidülhet az idõ, ami a cégek számára fontos tényezõ lehet. Ez a gondolatmenet jelent meg Mitja Dujc értékesítési menedzser prezentációjában is, aki a szlovéniai Koper kikötõjét mutatta be. A fejlesztési tervekrõl szólva elmondta, hogy a kikötõ és szolgáltatásainak bõvítése jelenleg nagy ütemben folyik. A Trieszt és vele együttmûködõ települések logisztikai szerepérõl Rodonyi Gergely, a T.O Delta konzorcium magyarországi képviseletének munkatársa számolt be. A konferencia végkövetkeztetése az volt, hogy a Dél-zalai térség számára kitörési pont lehet az adriai kikötõkkel történõ szorosabb együttmûködés és egy nagyobb logisztikai központ létrehozása Zala megyében, hiszen ezen kikötõnek csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre újabb fejlesztési területek.


A konferenciát követõen Sormáson folytatódott a program, ahol a Sprint Camion Zrt. új üzemcsarnokának ünnepélyes felavatására került sor.
H.Gy.



2012-11-29 12:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül