Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892164    








Honlapkeszites

A szakmai tanulmányi ösztöndíjról és a tanulószerzõdéssel kapcsolatos tudnivalókról

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésének célja, hogy a szakiskolai képzésben részt vevõ, a gazdaság által igényelt szakképesítést választó diákok támogatásban részesüljenek, ezáltal is növelni az adott szakma társadalmi elismertségét, és biztosítani a munkaerõ-piaci igények kielégítését. - adott tájékoztatás a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamra.

Szakiskolai tanulmányi ösztöndíjban részesülnek (jövedelmi helyzettõl függetlenül) a közoktatási intézményben nappali rendszerû iskolai oktatásban, szakképzési évfolyamon, szakiskolai képzésben részt vevõ, tanulói jogviszonyban lévõ, a gazdaság által az adott megyében igényelt szakképesítést tanulók. Az ösztöndíj havi mértéke az elsõ évfolyam elsõ félévben 10000 Ft, a késõbbiekben az elõzõ félévi tanulmányi eredménytõl függõen alakul: 10000 Ft és 30000 Ft között.


A tanulószerzõdésrõl

Az iskolai rendszerû szakképzés elméleti és gyakorlati részekbõl áll. Az elméleti képzés alapértelmezett helyszíne a szakképzõ iskola, azonban a gyakorlati ismeretek megszerzésére nem csak az iskolai tanmûhelyekben van lehetõség, hanem termelõ tevékenységet folytató cégeknél, vállalkozóknál is. Az iskolán kívüli gyakorlati képzõhelyen lévõ tanulóknak tanulószerzõdést kell kötniük az adott céggel, vállalkozással. E szerzõdés alapján a tanulót pénzbeli és egyéb juttatások illetik meg. A vállalkozások e szerzõdések alapján állami normatívát vehetnek igénybe, ezért a tanulóktól, szüleiktõl semmilyen juttatást, vagy ellenszolgáltatást nem kérhetnek.
A tanulószerzõdés ideje alatt a tanulót megilleti: havonta pénzbeli juttatás, banki átutalással, jogosultság társadalombiztosítási ellátásra, a képzési ideje beleszámít a szolgálati idõbe, kedvezményes étkezés a gyakorlati képzési napokon, munkaruha, védõfelszerelés, felelõsségbiztosítás, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat.
A tanulószerzõdést a munkáltató köti a tanulóval a kereskedelmi és iparkamara által kiadott formanyomtatványon, 4 példányban, melyeket el kell juttatni az illetékes kereskedelmi és iparkamarának ellenjegyzés céljából. A tanulószerzõdés csak ekkor lesz érvényes.
Ha a gyakorlati képzés a teljes képzési idõ 40%-nál kevesebb, vagy a tanuló csak az összefüggõ nyári szakmai gyakorlatát tölti külsõ képzõhelyen, akkor tanulószerzõdés helyett együttmûködési megállapodást is köthet a gyakorlati képzõhely és az iskola. Ez a képzési forma a tanulószerzõdéshez viszonyítva kevesebb kedvezményt és járandóságot biztosít a tanuló számára.
Ha a tanuló gyakorlati képzõhelye Nagykanizsa területén van, az aláírt tanulószerzõdéseket a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamaránál kell leadni.

További információk, a nyomtatványok elérhetõk a helyi kamara honlapján, személyesen a Nagykanizsa, Ady Endre u. 1. szám alatti szolgáltató irodában, valamint Dr. Balogh Imre szakképzési tanácsadónál a 30/552-6776-os telefonszámon.

A kamara szakképzési feladatai az MPA-KA-NGM 9/2011/TK pályázati támogatásból kerülnek finanszírozásra. A támogatást az MPA terhére az NGM biztosítja.



2012-12-02 06:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül