Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893500    








Honlapkeszites

Zala megye közlekedése ugrásszerûen fejlõdhet a következõ uniós költségvetési ciklusban

A következõ európai uniós költségvetési ciklusban (2014-2020) a vasút és a közúthálózat fejlesztésével jelentõs elõrelépés történik Zala megye közlekedésében - közölte Manninger Jenõ, a megyei közgyûlés elnöke pénteken, a Zala megye közlekedésérõl szóló, Perifériából központ címû konferenciát követõ sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.


Az elmúlt években történt fejlesztések ellenére Zala megye jelentõs része kiesik a gyorsforgalmi közúthálózatból, a vasúti áru- és személyszállítás pedig nem eléggé versenyképes - jelentette ki a közgyûlés fideszes elnöke.
Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések lehetõvé teszik, hogy Zalaegerszeg és Budapest között jelentõsen csökkenjen a vasúti menetidõ. A vasúti pályák felújítása észak-déli irányban is megkezdõdik, a Szombathely (Zalaszentiván)-Zalaegerszeg szakasz korszerûsítése Nagykanizsa felé folytatódik majd. A megyén keresztül épülhet ki a Zágráb-Bécs közötti vasúti folyosó, amely stratégiai szerepet jelent a megyének - ismertette Manninger Jenõ.
Az elnök szerint a közúthálózat fejlesztésével sokat javulhat a megye elérhetõsége. A Graz és Körmend közötti gyorsforgalmi út 2015-2016-ig elkészül, és Bécs felé (Kõszegen és Szombathelyen át) is javul a közlekedés.
Az uniós támogatástól függõen 2020 körül elkezdõdhet az M9-es fejlesztése is. Még a beruházást megelõzõen korszerûsíteni kell a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es utat, és ki kell építeni az elkerülõket, így a menetidõ a két város között közúton és vasúton is 30 percre csökkenhet - mondta Manninger Jenõ.
A megyei területfejlesztési terv reális célokat tartalmaz, ugyanis olyan fejlesztési elemekbõl áll, amely szerepel az országos fejlesztési ütemezésekben. A vasút és közút fejlesztésében hozott döntések országos szintûek, de a területfejlesztési koncepció alapján figyelembe vehetik a megye véleményét - hangsúlyozta a megyei elnök.
Hozzáfûzte: a megyében leginkább Zalaegerszegnek van szüksége arra, hogy javuljon a közúti és vasúti közlekedés.
Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy a város megközelíthetõségének javítása azért is fontos, mert a jelenlegi viszonylag rossz közúti kapcsolatok ellenére Zalaegerszegen meghatározó iparág a logisztika. A cégek a város adóbevételeiben is nagy szerepet képviselnek, ugyanis évente mintegy 1 milliárd forintot adóznak.

 

MTI - Kanizsa



2012-12-08 08:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül