Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893374    








Honlapkeszites

Vállalkozók ünnepeltek

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Vállalkozók Napját. A rendezvényen a vállalkozók munkájának elismeréseként magas szintû állami és szövetségi kitüntetéseket adtak át. Az Év Vállalkozója Díjat megyénkbõl: Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. elnök-vezérigazgatója, dr. Burján Richárd, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdõ elnök-vezérigazgatója és Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. tulajdonos ügyvezetõje vehette át.


„A nemzetgazdaság lelkét jelentik azok a vállalkozók, akikkel most együtt lehetek” – mondta el a Vállalkozók Napja alkalmából rendezett ünnepségen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A budapesti Mûvészetek Palotájában már tizennegyedik alkalommal megrendezett eseményen a politikus hozzátette: ez a kormány filozófiáját, gazdaságpolitikájának alapvetését jelenti. Magyarország ugyanis felismerte, hogy a válságot a régi eszközökkel nem lehet legyõzni, a kivezetõ utat a „munka, a sok munka” jelenti. A siker záloga Szijjártó Péter szerint a vállalkozói teljesítmény. A magánszférában foglalkoztatottak 75 százalékának a magyar kis- és közepes vállalkozások adnak munkát. Szorgalmuk, termékeik minõsége pedig a legfõbb vonzerõ azoknak a nemzetközi vállalkozásoknak a szemében, amelyek azt mérlegelik, hol telepedjenek le, hol hozzák létre munkahelyek ezreit – fogalmazott az államtitkár.
Szijjártó ezért kiemelte az említett nagy cégekkel kötött stratégiai megállapodások szerepét is. Mint mondta, ezekben arra koncentrálnak, hogy a nagy nemzetközi cégek beszállítói között minél nagyobb arányban legyenek magyar vállalkozások, és hogy profitjukat minél nagyobb arányban fektessék be hazánkban, ami arról is szól, miként tudnak együttmûködni az itteni cégekkel.
A magyar vállalkozások támogatásához a kormány új gazdaságpolitikával járul hozzá, amelynek lényege az, hogy az állam nem bünteti azt, aki dolgozik, vagy mást alkalmaz – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Ennek lényege az adórendszer radikális átalakítása a munkát terhelõ adóktól a fogyasztásra rakódó terhek felé, az adminisztrációs terhek leépítése, illetve az új munka törvénykönyve, amelynek kialakításához nagy segítséget nyújtottak a vállalkozók és érdek-képviseleti szerveik, illetve a munkahelyvédelmi akcióterv, amely fõként a pályakezdõk, az idõsebbek, a képzettséggel nem rendelkezõk, a kismamák és a tartós munkanélküliek alkalmazását segíti – sorolta Szijjártó Péter. A vállalkozások segítésének további eszközeként említette a Széchenyi Kártya Programot, illetve az Új Széchenyi Tervben vállalkozásfejlesztésre rendelkezésre álló többletforrásokat is.
A politikus kiemelte: a magyarországi kkv-k adják a kivitel húsz százalékát, ami komoly fejlõdési lehetõséget jelent. Ma 2500-3000 a külpiacokon kormányzati segítséggel jelen lévõ magyar cég van, a kormány célja ennek a számnak a növelése. Ehhez járulhat hozzá a kereskedõházak rendszere is – hangsúlyozta.
Szijjártó Péter végül köszönetet mondott a vállalkozásoknak, amiért hozzájárultak, hogy két és fél év alatt Magyarország Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lett.
Czomba Csaba, a VOSZ soros elnöke köszöntõjében arra hívta fel a figyelmet: a kis- és középvállalkozások ma napi gondokkal küzdenek, felélték forrásaikat, így többségüknél az egyetlen cél a túlélés. Üdvözölte azt, hogy a kormány szándéka a vállalkozások megmentése. Szerinte ehhez feltõkésítésükre van szükség, ami ugyanolyan érdek, mint az önkormányzatok megmentése.
„Mint vállalkozó büszke vagyok arra, hogy ennyi példakép van” – mondta beszédében Demján Sándor, a VOSZ ügyvezetõ elnöke. Az üzletember azonban súlyos problémának nevezte, hogy ma kevés a vállalkozó. Ennek hátterében szerinte a tõkehiány áll, amely meggátolja az uniós források lehívását is. Demján ezért elmondta: javasolni fogják, hogy a kormány vállaljon kamatgaranciát a céges hitelekre. További elvárásként arról beszélt, a termelõ cégeket kedvezõbb adózási feltételekkel is segíteni kellene.

Az ünnepségen magas szintû állami és szövetségi kitüntetésekkel ismerték el a hazai vállalkozók kiemelkedõ munkáját. A díjakat Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Demján Sándor, a VOSZ ügyvezetõ elnöke, Czomba Csaba, a VOSZ soros elnöke és Lits József, a VOSZ ellenõrzõ bizottságának elnöke adták át.

A Miniszterelnök javaslatára a Magyar Köztársaság Elnöke három vállalkozót részesített Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért Díját kilencen vehették át, egy hölgy pedig nemzetgazdasági miniszteri elismerésben részesült.
A VOSZ elnökségének döntése alapján 76 vállalkozó vehette át az Év Vállalkozója díjat.
 

VOSZ - Kanizsa



2012-12-09 14:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül