Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893668    








Honlapkeszites

A magyar emberitõke-állomány állapota

E címet viseli Dr. Somogyi Ferenc és két szerzõtársának hiánypótló mûve. A kötetet – mely harminc éves kutatói munkájának eredményeként született meg- pénteken mutatták be a Halis István Városi Könyvtárban.


Középpontban az ember szellemi, gazdasági és kulturális tõkéje a folyamatosan változó világban – talán így összegezhetõ leginkább könyv tartalma, témaköre, melyet a Széchenyi István Egyetem tanára – testvérével, Somogyi Katalin pedagógussal, a Hevesi Sándor Általános Iskola volt igazgatóhelyettesével és Józsa László marketing professzorral közösen – dolgozott ki. A kötet – mint Tatay Tibor recenziójából is kiderül- a magyar emberitõke-állomány titkait feltáró írások gyûjteménye, egészen 1989-tõl 2011-ig.


Ez a korszak azért is érdekes, mert a történelmi és gazdasági változások nyomot hagytak- hosszabb idõre- a humán tõkében. Többek között ebben is elmélyedhettek az érdeklõdõk a mû nagykanizsai bemutatóján, Kardos Ferenc könyvtárigazgató-helyettes köszöntõjét követõen. Majd a szerzõ adott közelképet munkájáról. Dr. Somogyi Ferenc elmondta: mind szakmai elõmenetelének, mind pedig kötetének alfáját az jelentette, amikor találkozott Jánossy Ferenc, közgazdászként ismertté vált egykori gépészmérnök könyvével. Ez indított útnak – vallja a szerzõ- és olyan löketet adott, mely a mai napig motivál tanári-kutatói munkámban egyaránt. „Ahogy akkor is, amikor 34 évvel ezelõtt elkezdtem írni, összeállítani az írásgyûjteményt”- ismerte el Dr. Somogyi Ferenc, aki a kötet egyes fejezeteirõl is megosztotta gondolatait a megjelentekkel. A társadalomszervezõdés fonákságaira rámutatva felsejlik a könyvbõl, hogy a külsõ, befolyásoló tényezõk hatására milyen irányban bontakozott ki a világ – hol szarkasztikus, hol pedig humoros, ám közérthetõen tényszerû formában. Természetesen mindennek alapja az ember énje - világított rá az egyetemi tanár- ezek a különbözõségek azonban összefûzve egységeket, azonosságokat is mutathatnak, valamint színes típusú embereket „produkálnak”. Úgy is, hogy nem pusztán piaci megközelítéssel, hanem emocionális rálátással szemlélünk dolgokat. A könyv alapja lehet az objektív közgazdaságtannak- bocsátotta elõre Dr. Somogyi Ferenc – hiszen ezen tudományág nem pusztán a számokat, összefüggéseket és nyers adatokat foglalja magában, hanem magát az embert is.

Sz.Zs.



2012-12-10 10:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül