Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948293    








Honlapkeszites

Javaslatok és tettek

Városunkban kiemelt figyelmet fordítanak a szépkorú emberekre: nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. A konkrétumok immár kész terveket jelentenek, melyrõl a szerdán a sajtó képviselõit is tájékoztatták az Önkormányzat Idõsügyi Tanácsának és a helyi oktatási-nevelési intézmények közös ülésén.

A tanácskozás célja elsõsorban az volt, hogy a rész vett idõsügyi szervezetek képviselõi, általános- és középiskolai iskolaigazgatók, az Idõsügyi Tanács elnöke, Nagykanizsa elsõ embere, Cseresnyés Péter – a napirendi pontoknak megfelelõen, valamint az októberben létrejött Együttmûködési Megállapodás alapján – Informatikai-Közéleti Munkacsoportot és Közösségfejlesztési-Tehetséggondozási Munkacsoportot hozzon létre.


Természetesen annak a jegyében, hogy a helyi ezüstkorú emberek életét, mindennapjait megkönnyítsék. Ehhez elengedhetetlen, hogy egyfajta kommunikációs hidat hozzanak létre az ifjúság és az idõsek közt, valamint, hogy feltérképezzék, kik azok a mentálisan- és szociálisan rászorult hajlott korúak, akiknek valóban segítség kell évszaktól függetlenül, bár ezekben a hideg, téli hónapokban az Idõsügyi Tanács, illetve minden polgár kiemelt feladata, hogy figyeljenek a sok évtizedet megélt embertársaikra – emelte ki az ülés igazi értelmét Cseresnyés Péter, a tanács elnöke. Ezért fontos egyfajta kapocs megteremtése a generációk között, így a közösségi összetartozást is erõsítik, melynek megvalósítására hivatott a Közösségfejlesztési-Tehetséggondozási Munkacsoport. A jelenlévõk e csoport vezetõjének Boa Sándort választották, míg társelnöknek Balogh László OKISB-elnök, önkormányzati képviselõt, a BLG igazgatóját. Ugyanis az Idõsügyi Tanács mindegyik tagja fontosnak tartja, hogy a diákokat – akiket törvény amúgy is kötelez önkéntes munkára – felelõsségteljes, odaadó, szeretetteljes tevékenységre neveljék a szépkorúak felé.
Mindehhez szorosan kapcsolódik az Informatikai-Közéleti Munkacsoport tevékenységi köre is, melynek elnökéül Bene Csabának, társelnökéül pedig Balogh Istvánnak, a Civil Kerekasztal Idõsügyi Szekciójának tiszteletbeli elnökének szavazott bizalmat a tanácsülés. Feladatuk sok más mellett az, hogy minden olyan hajlott korúról tudomást szerezzenek – a helyi médiumokban közzététel útján is – akik rászorulnak az akár napi szintû segítségre. A bajban lévõ, esetleg magányos emberekrõl pedig tájékoztassák az önkormányzatot. A „Senior Önkéntesek Klubját” ezért szükséges megalakítani, Dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó javaslatára, amelybe mindenki – korosztálytól függetlenül – csatlakozhat. Mivel modern idõket élünk, a gyors segítségnyújtáshoz elengedhetetlen az is, hogy úgymond bekapcsolják az idõseket a digitalizált világba. Az internet minderre nagyszerû lehetõséget nyújt, ám a szépkorúakat meg kell ismertetni a számítógéppel, világhálóval. Az informatikai alkalmazások megtanulásához segítséget tudnak nyújtani a helyi oktatási intézmények, illetve az ott tanuló diákok is. Ehhez kapcsolódik a tanács közeljövõben megvalósítandó terve is, hogy honlapot hoznak létre – a folyamatos információcserére –, ami nemcsak a két, korban eltérõ generációt szólítaná meg, hanem az egész várost.
Ezzel (kisebb kiegészítésekkel) egyet értettek a megjelentek, ahogy a többi napirendi pont mindegyikével is.

Sz.Zs.

 



2012-12-13 10:38:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül