Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892792    








Honlapkeszites

Fazekas Sándor és Cseresnyés Péter Nagykanizsa adósságállományának átvételérõl tárgyalt

A kormány nemrégiben döntött arról, hogy átvállalja az önkormányzatok adósságait. Nagykanizsa konszolidációjára a következõ évben kerülhet sor. A tárgyalást követõen errõl és városunk lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatót Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Cseresnyés Péter polgármester a Vasemberház Dísztermében.

– A kormány egy adósságcsökkentési tervet fogadott el. Az adósságrendezés lényege, hogy a kistelepülések, városok és megyei jogú városok adósságait is áttekintjük, tárgyalásokat folytatunk, tájékozódunk és megszabadítjuk õket azoktól a terhektõl, melyek az elõzõ kormányzati idõszakban kénytelenek voltak magukra vállalni – részletezte a kormány döntését Fazekas Sándor.


Hozzátette, az elmúlt évtizedekben olyan kormányzati politika volt Magyarországon, amely a településeket és a magánembereket is adósságba taszította. Az tartozások miatt, olyan fejlesztések maradtak el, olyan pénzelszívás történt, amelyek következtében a falvak nagyon rossz helyzetbe kerültek, mely helyzetet rontotta, hogy semmilyen intézkedés nem történt, hogy az elvándorlás, az elnéptelenedés megálljon. Ebbõl a modernkori adós-rabszolgaságból szeretnék kiszabadítani a családokat, az önkormányzatokat és ezzel elõsegíteni a városok mozgásterének növekedését.
Nagykanizsa adóssága mintegy 7 milliárd forint, mely várhatóan 40 százalékkal fog csökkeni a konszolidációt követõen. Az elõzetes számítások szerint, ez több mint 200, de valamivel kevesebb, mint 300 millió forint tehercsökkenést jelentene a város számára. Az így felszabadult pénzt és a saját bevételeket fejlesztésre, munkahelyteremtésre lehet majd fordítani. Nem kell azon gondolkodniuk, hogy bizonyos mûködési feltételeket hogyan biztosítsanak. Az eljárás lehetõvé teszi, hogy a település által megfogalmazott tervek közül, minél többet a lehetõ leghatékonyabb módon tudjanak megvalósítani.
Cseresnyés Péter hozzátette, az átvállalás további pozitív hozadéka, hogy folytathatják a belváros rekonstrukcióját, továbbá azt a tevékenységet, amelynek köszönhetõen visszacsábíthatják a polgárokat a városba. Illetve elõmozdíthatják a határon átnyúló együttmûködést segítõ, és a munkahelyteremtõ beruházások feltételeinek a megteremtését.
– Az uniós pályázatok megjelenésével kezdõdött el az adósságunk növekedése, mert az önrészt csak hitelekbõl tudtuk biztosítani. Elsõsorban az iskolák és a mûvelõdési házak felújítására fordítottuk a pénzt. A legtöbb pénzt a belváros rekonstrukciója, a kórház-, és a csatorna-beruházás igényelte – részletezte az elõzményeket a polgármester.
Az egyeztetésen arról is szó esett, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium miként tudja segíteni támogatásokkal, marketinggel városunkat. Üdvözli a miniszter az önkormányzat által a turizmusban és a határon átnyúló kapcsolatok terén megfogalmazott elképzeléseket.
– A Nemzeti Vidékstratégia mentén a mezõgazdaság erõsítése jegyében számos lépés történ az elmúlt több mint két évben. Ennek következtében stabilizálódott a mezõgazdaság helyzete, a jövedelemtermelõ képessége javult. A gazdák, a termelõk megtalálják a megélhetést, a boldogulás lehetõségét. Új termékek jelennek meg az élelmiszerpiacon, kistermelõk, családi gazdálkodók által készített élelmiszerek most már a kínálat részei – zárta a tájékoztatót a miniszter.
A teljes önkormányzati rendszer és azok feladatainak átalakításával megelõzhetõ, hogy a jövõben ne alakulhasson ki ilyen helyzet.
V.M.

További képek a galériában.



2012-12-13 14:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül