Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894306    








Honlapkeszites

Vigyázat: Ónos esõ várható a következõ napokban - Csúszós útszakaszok alakulhatnak ki

A meteorológiai elõrejelzések ónos esõ érkezését jósolják pénteken, szombaton és vasárnap is. A síkosságmentesítés ónos esõ esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszûnik a csapadék. Ezért a közútkezelõ kéri a közlekedõk együttmûködését: ónos esõ esetén lehetõleg ne induljanak útnak.


A november közepe óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 78 üzemmérnökségén 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. Az elõrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 213 saját útmeteorológiai mérõállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság munkagépei még az ónos esõ megérkezése elõtt megelõzõ sózást végeznek az utakon.
Amíg az ónos esõ esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos esõ elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így elõfordulhat, hogy a társaság jármûvei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedõket, hogy az ónos esõben érintett területeken lehetõleg ne induljanak útnak.
A közútkezelõ gépei ilyen idõszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületérõl. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kõzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az idõigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedõk türelmét és megértését ezen idõszak alatt.
Az autósok indulás elõtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekrõl friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetõségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklõdõk.

Kanizsa



2012-12-14 10:16:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül