Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892207    








Honlapkeszites

75 éves a magyar olajipar bölcsõje

A magyarországi folyamatos olajtermelés, valamint az elsõ olajvonat elindulásának 75. évfordulója alkalmából Dr. Papp Simon Emlékpark avató ünnepséget tartott Bázakerettyén a Bázakerettye Jövõjéért Alapítvány, Bázakerettye Önkormányzata, a Magyar Olajipari Nyilvánosan mûködõ Részvénytársaság Kutatás Termelés Divízió Nyugat-magyarországi Termelési Egysége, az Országos Magyar Bányászati Kohászati Egyesület Kõolaj-, Földgáz- és Vízbányászati Szakosztályának dunántúli helyi szervezete és a Nagykanizsai Olajos Szenior Klub.

Ezt az évet a 75. évforduló jegyében több rendezvénnyel is megünnepelték, hiszen az olajipar itt tartotta a Bányásznapot, és itt avatták föl az alapítvány kezdeményezésére az olajipar egyik legnagyobb személyiségének, Dr. Papp Simon geológusnak az emlékszobrát. A szobor és a mûvelõdési ház körüli településrészt december 17-étõl Papp Simon Emlékparknak hívják.


A Déryné Mûvelõdési Házba érkezõket Szalai Géza, a MOL Bányász Szakszervezet által alapított Alapítvány kuratóriumának tagja, Csatlós Csilla, a kuratórium elnöke, valamint Iványi László, a település polgármestere köszöntötte, majd a magyarországi folyamatos olajtermelés és az elsõ olajvonat elindulásáról Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója tartott visszaemlékezõ elõadást.
– A Trianon utáni Magyarország kõolaj-, és földgáztermelésének, valamint kõolaj szállításának háromnegyed évszázados jubileumát ünnepeljük ma. A 75. évforduló azonban további kettõs születésnapot takar: 1938. december 16-án együtt indult a vezetékes- és a vasúti kõolajszállítás. A történet kezdeteirõl a múzeumigazgató többek között még felidézte:
– „1937. április 11. A Budafa-2-es (Budafa-puszta) fúrás megkezdése. 1937. november 21-én kezdett olajat termelni a budafai 2-es fúrás.1937. december 16. Az elsõ magyar olajvonat elindult Ortaházáról Budapestre, Bornemisza Géza iparügyi miniszter jelenlétében.”
Ezeket a tömören megfogalmazott mondatokat Papp Simon vetette papírra "Életem" címû önéletírásában. Ezzel a kezdõ határnappal Ortaháza neve végérvényesen összekapcsolódott a magyar szénhidrogén kutatás és termelés történetével.
„December 16-án miniszteri látogatásra került sor a Lispei (zalai) olajvidéken. A delegációt Bornemisza Géza iparügyi miniszter vezette. A kíséretben ott volt Horthy István, az Állami Vasgyárak Rt. vezérigazgatója is. Az eseményrõl külön jelentésben számoltak be a központnak: „A delegáció (társaság) folytatta a bejárást a B-3 kúton keresztül Lispérõl Törösznekre mezõgazdasági kocsikon (lovas szekér), onnét kisvasúttal Csömödérre, ahol egy diesel kocsi (vasúti) várta a társaságot a fõ vonalon (vasúti). Akkor Ortaházára mentek. Amikor megérkeztek, a vezeték akkor kezdett mûködni. A víz, amit a vezeték próbájához használtak, már folyt, és hamarosan olaj követte. A delegáció jelentõs ideig szemlélte és elégedett volt, hogy a szállítás megindult.”
Tóth János elõadását követõen az egykori kerettyei, Udvardi Géza olajmérnök, a Szenior klub elnöke a saját élményeivel fûszerezve, a budafai kõolajtermelés történetébõl mutatott be szemelvényeket.
A Papp Simon emlékparkot és a két felújított fúrótorony által tartott díszkaput Holoda Attila, az OMBKE alelnöke, Szakál Tamás, a MOL Kutatás Termelés Divízió új igazgatója, Iványi László polgármester, Csatlós Csilla alapítványi elnök, valamint a Ferecskó Zoltán és Makovics József, a díszkapu felújításában részt vevõ cégek ügyvezetõi avatták fel.
Avatóbeszédében Tóth János múzeumigazgató hangsúlyozta: a Papp Simon emlékpark a jövõben méltóképpen emlékezteti az ideérkezõket a névadóra, a világhírû geológusra, aki közvetlenül és közvetve sokat tett Bázakerettyéért, amikor a magyar olajipart, és szeretett hazáját szolgálta. Az avatószalag átvágását követõ beszélgetésen az olajtermelés jövõjérõl és a MOl átalakulásáról kaptak rövid áttekintést Szakál Tamás igazgatótól az olajipar iránt érdeklõdõk.
 

B. E.
 



2012-12-19 10:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül