Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892944    








Honlapkeszites

Zalában hétezren vettek részt közfoglalkoztatási programokban

Zala megyében idén több mint 7 ezer ember részesült közfoglalkoztatási támogatásban, a kifizetések összege meghaladta a 2 milliárd forintot - közölte Rigó Csaba kormánymegbízott Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.


A hagyományos, hosszabb idõtartamú közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló 620 millió forintból november végéig közel 500 millió forintot használt fel a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. A programba 3160 fõt vontak be, 70-80 százalékukat napi hat órában foglalkoztatták.
Országos közfoglalkoztatásra nyolc pályázóval kötöttek mintegy 585 millió forintos támogatási szerzõdést a megyében. A programba több mint 890 fõt vontak be. A parlagfû mentesítési, az idegenforgalmi és a határnyiladék tisztítási mintaprogram decemberig befejezõdött, a Zalaerdõ Zrt. a megyei rendõrkapitányság, valamint katasztrófavédelmi igazgatóság programja viszont évvégéig tart.
A start mintaprogram keretében négy hátrányos helyzetû, a letenyei, a pacsai, a zalakarosi és a zalaszentgróti kistérségben 90 önkormányzat részvételével mintegy 1,3 milliárd forint támogatási keretbõl, 193 projekt valósul meg az idén. A programba 1.600 fõt vontak be, közülük legtöbben a mezõgazdasági földutak karbantartásában vesznek részt.
A hátrányos helyzetû térségekben jövõre mintegy 100 fõvel bõvül a foglalkoztatottak száma, az igényelt támogatási összeg pedig 7,6 százalékkal lesz több, mint idén. Az önkormányzatok pályázhattak a település sajátosságain alapuló foglalkoztatási projektekre is, Borsfán például a mezõgazdasági tevékenységhez kapcsolódó aszaló berendezést bõvítik, Kerecsenyben pedig kistraktort szereznek be. A bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogramra hét település nyújtott be sikeres pályázatot, a korszerû kazánok az önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlanok fûtését segítik majd elõ.
Rigó Csaba beszélt arról is, hogy a közfoglalkoztatásba bevontak 64 százaléka férfi, a korcsoportonkénti megosztás szerint mintegy 29 százalékuk 45-54 év közötti. A közfoglalkoztatási támogatásokba bekapcsolódottak több mint fele maximum az általános iskolát, egyharmaduk pedig a szakmunkásképzõt, szakközépiskolát, vagy a technikumot végezte el, míg felsõfokú végzettséggel mindössze három százalékuk rendelkezik.

MTI - Kanizsa



2012-12-24 06:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül