Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893416    








Honlapkeszites

A Zalaerdõ Zrt. tartani tudta piaci pozícióit

Gazdasági válság ide, pénzügyi krízis oda idén is érvényben maradt a kijelentés, hogy a Zalaerdõ Zrt. az erdészeti részvénytársaságok körében az elsõk között foglal helyet. A társaság teljesítményérõl, sikeres mûködésérõl szakmai körökben és környezetünkben egyaránt elismeréssel beszélnek.


A nálunk található erdõk a kiváló fatermõképességükön túl sok mást is adnak az embereknek. A szakmai elõdöknek és a jelenleg az erdõgazdaságban dolgozó szakembereknek köszönhetõen a zalai erdõk a párjukat ritkítják - írja a Fatáj online a ZalaMédia nyomán.

 

A jövõ nemzedéke is szép és egészséges erdõket akar látni, ezért a mi törekvésünk sem lehet más, mint gondozva nevelni, sikeresen védeni és eredményesen kiaknázni a ránk bízott erdõket - mondta el Rosta Gyula, a Zalaerdõ Zrt. vezérigazgatója, akitõl elöljáróban arról érdeklõdtünk, hogy mi ad okot büszkeségre, és mi szomorúságra, ha a 2012-es évet visszaidézi?

 

- Az állami erdõgazdaságok közül elsõként mi állítottunk munkába egy harvestert (döntõ, daraboló, gallyazó gép), de az sajnálatos, hogy a berendezés beszerzését a lucfenyõ állományok szú okozta kárai tették indokolttá. Öröm, hogy felavathattuk a csömödéri turistaszállót, és örvendetes, hogy elkészült az Obornaki Erdei Iskola épülete is. Erdeink számára ez az esztendõ rendkívül aszályos volt, ritka számba menõ szárazság uralkodott már márciusban is, ezért a fakitermelési terveinket jelentõs mértékben kellett módosítani. Idén a lucfenyõ, az idõsebb bükk és tölgy állományainkban is felgyorsultak a száradási folyamatok. Mivel e folyamatok nem csillapodnak, a jövõben is készülnünk kell a megnövekedett mértékû erdõkárokra. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a károsodott faanyagot jó piaci körülmények között sikerült értékesítenünk.

 

- Kell-e, lehet-e még erdõt telepíteni a Zalaerdõ területén?

- Igen, bár közel sem annyit, amennyit szeretnénk. Kellõ mennyiségû saját földterülettel sajnos nem rendelkezünk. A vagyonkezelésünkben lévõ legelõ, szántó, gyepmûvelési ágba sorolt ingatlanok hasznosítását felülvizsgáltuk, középtávon évi 8-10 hektár erdõtelepítést tervezünk. A kiviteli tervek készítését megkezdtük, ám a tulajdonosi hozzájárulás megszerzése most is hosszú idõt vesz igénybe. Ha lehetõséget kapunk, a megyében jelenleg használaton kívüli, állami tulajdonban lévõ, több mint ezerhektáros, katonai lõ -és gyakorlóterek beerdõsítésére, akkor az, hosszú távon biztosítana feladatot a csemetetermelési ágazatunknak. Nem is beszélve a nemes célról, mellyel hozzájárulhatnánk az ország erdõsültségének növeléséhez.

 

- Elegendõ számú beruházást, fejlesztést sikerült végrehajtani az egyes erdészeteknél?

- Igen. Amit megálmodtunk, azt javarészt sikerült megvalósítani. A tervezett építési projektjeink közül néhány áthúzódik 2013-ra, az engedélyezési eljárások bonyolultsága, vagy a csapadékos idõjárás miatt. A torhaji és a bucsutai rakodó építése például csak jövõre fejezõdik be.

 

- A pelletüzem avatójának már három éve. Beváltotta a hozzáfûzött reményeket?

- Mindenképpen! A beruházás kezdetekor elvárt 2400 tonna/év termelést az üzem ma már jócskán túlteljesíti, a termelt pellet éves mennyisége eléri a 3000 tonnát. Amit megtermelünk, azt azonnal értékesíteni is tudjuk. A napi termelésünk a készletünk. A pelletüzem egyértelmû sikertörténet, hisz a jelenlegi piaci árak mellett, fõként saját alapanyagot fölhasználva, jelentõs értéktöbblettel tudunk egy piacképes, gazdaságos, környezetbarát terméket elõállítani. A pellet nagyon keresett, jól eladható slágertermék, tiszta fûtõanyag.

 

- A Zalaerdõ Zrt. kezelésében lévõ erdõterületek mintegy tíz százaléka védelmi illetve közjóléti rendeltetésû. Sikerült kellõ erõt, energiát fordítani a közjóléti erdõterületekre is?

- Hogyne! A Csömödéri turistaszállót májusban avattuk. A kisvasúti menetrendünket hozzáigazítottuk a még meglévõ MÁV vonalak menetrendjéhez. Vasárnap is vannak járataink. A mozdony korszerûsítés keretében új, környezetbarát motor és sebességváltó kerül egy régi C50-esbe. Az arborétumok, parkok karbantartását folyamatosan elvégeztük. Az obornaki erdei iskolát jövõ tavasszal tudjuk majd beindítani.

 

- Milyen elõremutató lépésekkel sikerült segíteni a vadászat, a turizmus, a vadász vendégházak fejlesztését?

- A vendégházainkat az elmúlt években kivétel nélkül felújítottuk. Idén a szentpéterföldei vadászház külsõ festését végeztük el. A vendégkör tovább bõvült. Csomagajánlatainkkal elsõsorban a hazai és a közép-európai vendégkört céloztuk meg. A dámkertünkben idén az elõzõ évekhez képest sokkal nagyobb számú trófeás vad értékesítését tudtuk elérni. Az obornaki és a Sohollári házat megnyitottuk az idegenforgalom elõtt.

 

- Milyen célok, elgondolások megvalósítását tervezik jövõre?

- A fakitermelés és fa elszállítását segítõ gépparkot szeretnénk modernizálni. Terepjáró gépkocsik beszerzése is napirenden van. A fûrészüzemi szárító kapacitás bõvítését is tervezzük. Nagy erõkkel koncentrálunk az idén keletkezett természeti károk (aszály, szú stb.) által generált erdõfelújítási munkák végrehajtására. Szeretnénk eredményesen és magas aktivitással mûködtetni az új erdei iskolánkat. Meg akarjuk tartani, és ha lehet, bõvíteni szeretnénk a piacainkat. A kereskedelmi tevékenységünkben az ártartásra való törekvés marad meghatározó. A Zalaerdõ Zrt. sikerét a jó adottságokon kívül az elõdök elhivatott szakmai munkájának és a lelkiismeretes, becsületes munkát végzõ dolgozóinak is köszönheti. Õk tisztességes helytállásukkal hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy a gazdasági válság ellenére a Zalaerdõ Zrt. egy prosperáló cég tudott maradni.

fataj.hu - Kanizsa



2012-12-24 09:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül