Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893540    








Honlapkeszites

A kanizsai inkubátorházból indultak

A pályázati tanácsadással foglalkozó Musits Róbert a KKVHÁZ Zala megyei igazgatója rendkívül elfoglalt ember. Gazdasági élénkülés van Zalában vagy más az ok? Erre kereste a választ interjújában a választ a WEBRiport.


Alig tudtunk az interjúhoz idõpontot egyeztetni. Ez a hatalmas leterhelés valamilyen élénkülés jele, vagy más?

Van ebben minden. Valóban olyan új pályázati kiírások látnak napvilágot, amelyekre reagálni kell. A partnereink ezt meg is teszik. Persze mindenki az utolsó pillanatban. Sok háttér szakértõ késlekedik az adatszolgáltatásokkal. Az õ információik nélkül pedig kényszerûen állunk. Egyszóval van kapkodás is, óriási az érdeklõdés is, meg a mi munkaszervezésünket is lehet még javítani. Ezek a mondatok remélem, senkinek sem vették el a kedvét, hogy érdeklõdjenek a lehetõségek iránt. Mi a tapasztalataink alapján olyan forrásokra, és fejlesztési irányokra is fel tudjuk hívni a partnereink figyelmét, amelyekre õk álmukban sem gondolnak.


Nagykanizsáról kevesen tudják, hogy számos, a vállalkozókat támogató döntést hozott a közelmúltban. Mit ismert fel Kanizsa mi áll a háttérben?

A város valóban minta értékû, KKVbarát gazdaságpolitikát folytat. Nincs nagy titok a rendszerben. A párbeszéd jellemzi a város közgazdászait, élénken figyelünk a külföldi tapasztalatokra, és a város hagyományos integráló szerepét erõsítjük tovább. Nincs álomkergetés, a földön járunk.


A te céged az inkubátorházat növi ki éppen. Mit ad egy ilyen „keltetõ” a vállalatoknak, a kedvezõ bérleti díjon túl?

Sokan azt képzelik az inkubáció abból áll, hogy egy darabig nem kell bérleti díjat fizetni, és így megerõsödhet egy vállalkozás. Nem ez a valóság. A piacihoz közeli a bérleti díj. Az inkubátorhatás abban áll, hogy egy olyan közeget kényszerít magára az, aki beköltözik, ami kapcsolatokat, munkakultúrát, rendet, összpontosítást visz a kezdõ vállalkozók
tevékenységébe. Gondoljunk csak bele, ha valaki otthon a társasházban indul, dél körül finom ebéd illatok lengenek, anyukák kisgyerekeket sétáltatnak a parkban, és ide érkezik az elsõ ügyfél…

Példa értékûen összefogtak a kanizsai tanácsadók, sok kérdésben egyeztetnek. Most mintha lankadni látszana ez az összefogás. Mi az oka az összefogások általános gyengülésének?

Mindenki a maximumon pörög. Ilyenkor már minden mozdulatot meggondol az ember. Csak olyasmire igyekszik koncentrálni, ami azonnali haszonnal kecsegtet. Sajnos tudjuk valamennyien, hogy ez még középtávon sem helyes, de most ez a közhangulat a gazdaságban. Remélem változni fog a helyzet. A mostani idõszaknak tanulsága is lesz. Az összefogásban is nagyon hatékonynak és racionálisnak kell lennünk. Ez a reklám helye is, a KKVHÁZ az ilyen összefogások iskolapéldája.


Lehet ennyi munka mellett a családdal a hobbyval is foglalkozni, mûvelõdni egészséget óvni?
 

Nem lehet. Az én korosztályomból, az én baráti körömbõl ma mindenki hitelt vesz fel saját magától. Azzal biztatjuk magunkat, hogy ha túl leszünk ezen a nehéz idõszakon, majd duplán sportolunk, mûvelõdünk és szeretjük a gyermekeinket.

 

KKVHÁZ/WEBRiport - Kanizsa



2012-12-30 09:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül