Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893205    








Honlapkeszites

Továbbra is sok a jogsértés a termékbemutatókon

Továbbra is sok a jogsértés a termékbemutatókon, bár némi javulás tapasztalható a korábbi évekhez képest - ismerteti a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az összefoglaló jelentésében.


A fogyasztóvédõk 180 árubemutatón végeztek hatósági ellenõrzést 2012-ben február 20. és október 16. között, 117 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, így a kifogásolási arány 65 százalékos volt a korábbi 76 százalékkal szemben.
Az ellenõrzésrõl készült összefoglaló jelentés szerint a bemutatók 53 százalékán történt tisztességtelennek minõsülõ kereskedelmi gyakorlat. A jogsértések halmozottan fordultak elõ.
Az elõadásokon 201 olyan tájékoztatás hangzott el, amely alkalmas volt arra, hogy a jelenlévõ hallgatóságot megtévessze az eladásra kínált termék tulajdonságai, egyéb jellemzõi tekintetében.
A területi felügyelõségekhez 368 fogyasztói panaszbeadvány érkezett a témavizsgálat lezárásáig. Ezek közül kiemelkedõen magas volt azoknak a bejelentéseknek a száma, amelyekben arról tájékoztatták a hatóságot, hogy az értékesítõvel szemben nem tudták érvényesíteni elállási jogukat.
Pozitívumként értékelhetõ ugyanakkor, hogy agresszív kereskedelmi gyakorlatot nem tapasztaltak a felügyelõségek az árubemutatók ellenõrzésekor. Kedvezõen értékelhetõ továbbá, hogy az árubemutatóra invitáló írásos dokumentumok 86 százalékánál a tájékoztatás megegyezett a termékbemutatón tapasztaltakkal.
A témavizsgálat során egyetlen ajándékként átadott mûszaki terméket vizsgáltak meg laboratóriumban, a termék áramütés-veszélyesnek bizonyult, ezért intézkedtek a forgalomból való kivonásáról.
Az ellenõrzés során - tekintettel arra, hogy az ellenõrzöttek többsége kis- és középvállalkozás volt -, a felügyelõségek többnyire kötelezésre szóló határozatot adtak ki a szabálytalanságok miatt.
Közigazgatási hatósági eljárásban 22 esetben szabtak ki bírságot 3,1 millió forint értékben.
A vizsgálat során egy esetben szabálysértési eljárás indult, egyben pedig a felügyelõség az elõadást tartó ellen a rendõrségen tett feljelentést.
A területi felügyelõségek 8 esetben értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a területileg illetékes jegyzõhöz pedig 1-1 ügyet adtak át.
Az ellenõrzés során kiderült az is, hogy az árubemutatókat szervezõ cégek újabb eszközökkel megnehezítik a hatóság részvételét a termékbemutatókon, illetve egyre kifinomultabb elõadói technikákat - például burkolt utalásokat, fogalmak körülírását - alkalmaznak annak érdekében, hogy a megtévesztés látszatát elkerülve vegyék rá a jellemzõen nyugdíjas korú hallgatóságot a vásárlásra.
A hatóság szerint a jövõben is kiemelten fontos szerepe van az ellenõrzésnek ezen a területen, és szükségesnek látják a termékbemutatók jogi szabályozásának mielõbbi szigorítását.

MTI - Kanizsa
 



2013-01-04 21:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül