Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892802    








Honlapkeszites

Tavasszal kezdõdhetnek a munkálatok

Jelentõs lépés történt az elmúlt héten a szennyvízprojekt életében. A legújabb fejleményekrõl tartott sajtótájékoztatót Tóth Nándor önkormányzati képviselõ, Grabant János szepetneki polgármester és Fitos István projektmenedzser.

Tóth Nándor kiemelte: A múlt héten beadták a pályázatot, a Kormánynak három hónap áll a rendelkezésére, azt követõen remények szerint kikerül a pályázat Brüsszelbe. Ha minden kedvezõen alakul, az ütemterv szerint 2009 tavaszán akár elkezdõdhetnek az elõkészítõ munkálatok.


A Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése pályázatról adott tájékoztatójában Fitos István projektmenedzser elmondta:
Nagykanizsa és a környezõ tizenkilenc település önálló szennyvízelvezetési és tisztítási agglomerációt alkot, melyek közül öt településen meglévõ csatornarendszer található. A projekt elsõdleges célja, hogy Nagykanizsán és a környezõ tizennégy még csatornázatlan településen megfelelõ szennyvízelvezetést és tisztítást biztosítson.
A projektben érdekelt települések lakosságszáma mintegy hatvanötezer fõ, a társadalmi, gazdasági és környezeti hatásai azonban ennél is jóval nagyobb számú lakosságot, mintegy háromszáztizenhárom-ezer fõt érint. A beruházás legnagyobb haszonélvezõi a csatornahálózatba bekötésre kerülõ tizennégy település mintegy kilenc-ezer fõs lakossága. A projekt keretében kiépülnek a hiányzó helyi gyûjtõcsatornák és nyomóvezetékek, így a csatornázott településrészeken a talajvíz szennyezése csökkenni fog. Technológiai fejlesztéssel alkalmassá teszik a meglévõ nagykanizsai szennyvíztelepet a teljes szennyvízmennyiség fogadására és nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó Dencsár árok és az azt követõ Principális csatorna vízminõsége javulni fog. A projekt fontos célja, hogy a jövõben a szennyvíztelepen keletkezõ fölös iszap kezelésére korszerû és gazdaságos iszapkezelési eljárás valósuljon meg. A térségben az infrastrukturális beruházás az életszínvonal emelkedését segíti elõ, valamint az ökológiai és közegészségügyi negatív hatások csökkentését szolgálja.
A csatornázott területeken a gazdasági fejlõdés lehetõségei könnyebben biztosíthatók. Régiónk vonzóbbá válik mind a befektetõk mind a turizmus számára, a munkálatok ideje alatt pedig munkahelyeket teremt.
A beruházás megvalósításához tizenöt település létrehozta a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztárulást, mely a projekt finanszírozását nagyrészt az Európai Unió Kohéziós Alapjából kívánja biztosítani. Sikeres elõkészítést követõen a pályázatot május 27-én nyújtották be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságához. A fejlesztés becsült nettó összköltsége 13 millió 489 ezer forint. A pályázati dokumentáció tartalma szerint a Kohéziós Alap 71,98 százalékban támogatja a projektet, melyet a Magyar Állam elõreláthatólag 12,70 százalékkal fog kiegészíteni. Az önkormányzatok 15,32 százalékos önrészre számíthatnak.
A pozitív elbírálást követõen kerül sor a közbeszerzési eljárás kiírására, majd a kivitelezõ kiválasztására. A beruházás megvalósítása várhatóan 2009. tavaszán kezdõdhet és 2011. decemberéig tart majd.
A projekt elõkészítéséhez 236,4 millió forintra volt szükség, melyhez a Kormány 2005. december 15-én, a Magyar Állam és a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás között megkötött Támogatási Szerzõdés értelmében nagyprojekt elõkészítési keretbõl 177,3 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyújtott, melynek keretében került sor a vízjogi létesítési tervek, a kiviteli szintû tendertervek elkészítésére és a szükséges engedélyek beszerzésére. A feladatok megvalósítására közbeszerzési eljárás került kiírásra, melynek eredményeképpen a nyertes ajánlattevõ 192 millió forintért vállalta el a csatornahálózat tervezési munkálatait. A díjnak hetvenöt százalékát a Magyar Állam, a fennmaradó részt a társult önkormányzatok biztosították.



2008-06-09 09:29:21


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül