Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891758    








Honlapkeszites

Történelmi sétautat alakítanak ki Hévízen

Közel félmilliárd forint összegû támogatás segítségével tematikus sétautat alakítanak ki Hévízen, ahol az évezredes történelmi és kulturális örökséget a gasztroturizmussal kívánják összekapcsolni.


Manninger Jenõ, a Zala Megye Közgyûlés elnöke a pályázat részleteit ismertetõ sajtótájékoztatón csütörtökön Hévízen elmondta: a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program balatoni üdülõkörzetre vonatkozó pályázatán a napokban 2,6 milliárd forintot osztottak ki Zalában, ebbõl közel 449 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert Hévíz a Korok és Borok elnevezésû sétaút kialakítására. A száz százalékos támogatással megvalósuló beruházás keretében az eddig kissé elhanyagolt egregyi városrész jut szerephez.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere kifejtette: az évezredes mûemléki, történelmi látványosságokat kívánják bemutatni úgy, hogy összekapcsolják a gasztronómiával is. Felidézte, hogy tavaly készült el a római kori romkert területének felújítása, a mostani fejlesztések ehhez szervesen csatlakoznak majd.
A mintegy másfél kilométeres sétaúthoz kapcsolódóan Hévíz évezredeit bemutató múzeumi épületet és kiállítóteret építenek, mellette rendezvényteret alakítanak ki, de körvonalaiban bemutatják a még a földben rejtõzõ római romokat is. Minden korosztály számára kikapcsolódási lehetõséget kínál majd a fûszerkert létrehozása és a játszótér bõvítése.
Parkolókkal, illemhelyek, buszváró és kerékpáros pihenõhely kialakításával fejlesztik a városrész infrastruktúráját. Felújítják és látványos elemekkel bõvítik a római katona sírját és környezetét.
A polgármester hozzátette: a remények szerint tavasszal indulhatnak el a munkálatok, és szeptemberre be is fejezõdnének.
Kepli József János alpolgármester hozzáfûzte: a fejlesztés révén megállíthatják a városrész kulturális örökségeinek folyamatos állagromlását, de egyúttal ki is egészítik Hévíz eddig egypólusú - a gyógytóra épülõ - turisztikai kínálatát.

MTI -Kanizsa
 



2013-01-11 06:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül