Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949364    








Honlapkeszites

Átadták a Kanizsai Dorottya Kórház felújított újszülött részlegét (Frissítve)

A nemzeti színû avatószalag ünnepélyes átvágásával Cseresnyés Péter polgármester és Dr. Brünner Szilveszter fõigazgató fõorvos hivatalosan is átadta a megszépült részleget a szobák jelenlegi és majdani lakói számára.

Az egészségügyi intézmény részleges rekonstrukciója 2012 áprilisa óta zajlik az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával.  A TIOP-2.2.4-09/1-2010-0030- „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Kanizsai Dorottya Kórházban” elnevezésû projekt keretében számos osztályt korszerûsítenek, illetve a fõépület folytatásaként megépülõ új épületszárnyban, annak alagsori részében a patológia, földszintjén a sürgõsségi osztálya, elsõ emeletén pedig a mikrobiológiai labor kerül kialakításra.


A napi folyamatos ellátás mellett zajló fejlesztés egyik fontos mérföldköve a felújított újszülött részleg átadása. A projekt teljes költsége közel 3,5 milliárd forint, melybõl az építés, a felújítás összege megközelítõleg 2 milliárd forint.
Az elmúlt húsz év felújítási munkálataiból, az 1996-os részleges rekonstrukció során kimaradt az osztály felújítása, mely így az 1974-es építészeti szinten megrekedt, a mai családbarát elvárásoknak – mint alternatív szülési és vajúdási lehetõségek, elkülönített apás szülés – nem felelt meg. A felújított újszülött osztályon a mai naptól rendelkezésre álló rooming in, olyan bababarát szolgáltatást jelent, melyben lehetõsége van a mamának és újszülött babájának a 24 órás közös együttlétre. Ennek az új lehetõségnek kiemelt jelentõsége van az újszülöttek fejlõdésében, egyúttal megkönnyíti a babák és édesanyák egymásra hangolódását. Nemcsak a fenti új szolgáltatás kerül bevezetésre, a pályázati forrás lehetõséget teremt arra is a továbbiakban, hogy felújításra kerüljön egy modern szülõszoba, császármûtõ, és számos korszerû mûszerrel gazdagodjon a nõgyógyászati osztály.
Az avatószalag átvágását megelõzõen Dr. Brünner Szilveszter fõigazgató fõorvos többek között elmondta: fontos nap ez a mai, mert a kórház e napon veszi át a pályázat kapcsán megújult ellátó egységet a kivitelezõtõl, és adjuk át munkatársainknak, betegeinknek további felhasználásra. Fontos ez a mai nap azért is, mert végre egy olyan állomáshoz érkeztünk, amikor már látjuk, hogy az elmúlt egy évben zajló munkálatok valamikor talán véget érnek. Nem volt hiábavaló az a rengeteg kellemetlenség, türelem, amit mind a munkatársaink, mind a betegeink tanúsítottak az elmúlt pár hónapban, hiszen nem volt könnyû légkalapácsok, fûrészek, hangos munkagépek zaja mellett dolgozni. Fontos ez a nap azért is, mert egy olyan egység, olyan osztály átadására kerül sor, amely a kórház szülészet-nõgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályával szorosan együttmûködve fog dolgozni. Végezetül a fõigazgató megköszönte a kivitelezõnek, hogy a pályázatban foglaltakon túl lehetõvé tette, hogy megvalósuljon az osztály szinte teljes körû felújítása. Ezáltal még inkább hozzá tudnak járulni az itt ápolt kismamák, az újszülöttek, és rajtuk keresztül a családjuk boldogságához.
A szalag átvágását követõen Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ a beszédében hangsúlyozta: a tavaly májusban történt változás ellenére – mely szerint a kórház fenntartása a város kebelébõl az állam kezébe került –, a miénk, a városé a kórház, hiszen kanizsai, és Kanizsa környéki emberek dolgoznak benne, és ugyanonnan érkeznek a kórházba, hogy egy új életet adjanak az országnak, világnak. Arra kérte a nemes feladatot végzõ egészségügyi dolgozókat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház jó hírnevét tovább javítsák. Végül azt kívánta, a jövõben minél több gyermek szülessen kórházban, és minél egészségesebben kerüljenek ki.
A szülészeti és újszülött ellátásban kezdõdõ teljesen új fejezetrõl, fordulópontról, a bababarát és anyabarát szemlélet átültetésérõl és teljes megvalósításáról Dr. Nád Márta részlegvezetõ fõorvos adott tájékoztatást a megjelenteknek.

B.E.

További képek az átadásról a galériában.
 
 



2013-01-16 13:21:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül