Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892804    








Honlapkeszites

Közelít a cégbejelentési határidõ

A helyi kamara felhívja tagjainak, és minden vállalkozónak a figyelmét, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény rendelkezései szerint a már mûködõ gazdasági társaságok, cégbejegyzésre kötelezett más szervezetek számára 2013. február 1-ig adott haladékot a következõ feladatok elvégzésére.

Akik már eleget tettek e kötelezettségnek – azok nyugtázzák, hogy túlvannak rajta, és ezügyben további feladatuk nincs. Akik ellenben még nem tették meg a szükséges intézkedéseket, azoknak lassan már szorít a határidõ. A bejelentési kötelezettségre elõírt 2013. február 1-i határidõ elmulasztása esetén cégtörvényességi eljárásra kerülhet sor, amely végzõdhet a cég törlésével is.


A cégtörvény szempontjából a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepei és kereskedelmi képviseletei is cégnek minõsülnek, a kötelezettségek õket is terhelik.

E kötelezettség teljesítéséhez ügyvéd vagy a cég jogtanácsosának közremûködése szükséges. A jogi képviselõ a cégbíróságra az iratokat elektronikus úton nyújtja be.

Ha csak ennyi a változás, akkor azt illeték- és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet megtenni. Ellenben, ha ezen túl további cégváltozások is vannak – akkor az eljárás már fizetõs.

A következõ kötelezõ feladatokat kell teljesíteni 2013. február 1-ig:

Székhely / Telephely használati jogosultság igazolása.
Tagok, ügyvezetõk személyi adatainak bejelentése.
Kézbesítési megbízott bejelentése.

1. Székhely / Telephely használati jogosultság igazolása

A Cégbíróság felé a cég maga kell, hogy nyilatkozzon a székhelye, telephelye használatának jogszerûségérõl. A törvény nem kívánja meg, hogy a nyilatkozat kiterjedjen a használat jogcímére, sõt azt sem, hogy a nyilatkozat az ingatlan feletti rendelkezési jog jogosultjától származzon.

A cég nevében természetesen a mindenkori törvényes képviselõ jogosult megtenni a nyilatkozatot.

Továbbra is feltétel a legalább teljes bizonyító erejû magánokirati forma.

A nyilatkozatot ügyvéd elektronikus úton jelenti be a Cégbíróságnak.

A katás vállalkozásoknak a telephely-felülvizsgálatot ezen kötelezõ feladathoz kapcsolódva annál is inkább célszerû elvégezni – és a már nem használt telephelyeket töröltetni – egyéni vállalkozóknak, egyéni cégeknek, betéti és közkereseti társaságoknak egyaránt, mert esetükben a székhelytõl eltérõ településen található telephely után a kata alatt helyi iparûzési adót kell fizetni - önkormányzatonként 2,5 millió forint adóalap után.

2. Tagok, ügyvezetõk személyi adatainak bejelentés

Ha még nem tette volna a cég, a tagjaik és ügyvezetõik adóazonosító jelét, illetve adószámát, valamint születési idejét kell bejelenteni. Ez is ügyvédi feladat és elektronikus úton teljesíthetõ.

3. Kézbesítési megbízott bejelentése

Ez a feladat csak azokat a cégeket érinti, ahol a tagok vagy a vezetõ tisztségviselõk között külföldi jogi személy vagy más társaság, illetve belföldi lakóhellyel nem rendelkezõ természetes személy szerepel. Számukra magyarországi lakóhellyel rendelkezõ kézbesítési megbízottat kell bejelenteni. Ez is ügyvédi feladat, elektronikusan teljesíthetõ.

NAKKIK-Kanizsa



2013-01-17 09:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül