Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949172    








Honlapkeszites

Zöld Kanizsa: Energia a mindennapokhoz

Magyarország a 2020-ig tartó megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervében 14,65 százalékos megújulóenergia-részarány elérése mellett energiafelhasználás-csökkentést is vállalt. Felmerül a kérdés, hogy milyen szerepet tudnak vállalni a városok és a kisebb települések az elõremutató célok teljesítésében? A területet gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból együtt érdemes kezelni. Minden településnek meg kell találnia a helyi adottságaihoz illeszthetõ fejlesztési irányt, melynek fenntartható beruházásokban kell testet ölteniük. Ezen elvek alapján történik jelenleg a területet érintõ kérdések vizsgálata Nagykanizsán.


A stratégiai tervezés a forráskeresés, a sikeres, fenntartható beruházások megvalósítása rendkívül összetett feladatot jelent. Ennek megoldására a város jelentõs lépést tett az elmúlt évben, hiszen önkormányzati résztulajdonnal bíró gazdasági társaság, "energiaszervezet" kezdte meg mûködését. Egy elõre meghatározott szempontok szerint elkészített energiafogyasztási leltár segítségével kirajzolódtak a legfontosabb beavatkozási pontok.

Szemléletváltás kell

A szükséges beavatkozások egyike lehet egy költségmentes vagy alacsony költséggel járó intézkedéssorozat. A témában széles körû tájékoztatást kell nyújtani a lakosság, a döntéshozók számára, továbbá az általános iskoláktól az egyetemi szintig, de akár az érintett vállalkozásokat is említhetném. A város már korábban csatlakozott az Európai Klímaszövetséghez, 2012 márciusa óta pedig a Polgármesterek Szövetségének tagja. Mindkét szervezet céljai közt szerepel az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, a megújuló energiaforrások energiarendszerekbe történõ bevonása.
A másik fõ beavatkozási pontként az energiahatékonysági beruházásokat, a hagyományos energiahordozók helyettesítését említeném. Intézményi energiatakarékossági beruházások, felújítások az elmúlt idõszekben is zajlottak és a lehetõség szerint várhatóan a következõ években is folyamatosan történnek. A városi közvilágítás szintén egy olyan terület, ahol jelentõs megtakarítások érhetõk el. A közvilágítás korszerûsítésének elõkészítési munkái jelenleg zajlanak.
 

Geotermia, biomassza, napenergia

Nagykanizsa közvetlen környezetének kedvezõ geotermikus adottságai ismertek és hosszabb távon lehetõséget adnak az energiagazdálkodási és környezeti problémák lokális megoldására. Valós és egyre erõsödõ az igény a városvezetés részérõl egy komplex geotermikus energia-hasznosítási projekt megvalósítása iránt. A beruházás sok lehetõséget rejt magában, ugyanakkor megvalósítása összetett és magas költségû feladatot jelent. Az elõkészítés terheit a közeljövõben remélhetõleg nyertes pályázati források is enyhítik.
A biopmassza-hasznosítás területén egy-egy intézményben már pelletkazán, valamint faelgázosító kazán is üzemel. Felméréseket folytattunk a város peremterületein elhelyezkedõ intézmények faapríték-tüzelésre való átállítására is. A költségcsökkentés és az energiafüggetlenségre való törekvés jó példája lehet ez ott, ahol fenntartható beruházást lehet megvalósítani. A biomassza témakör egy másik területe a biogáz-elõállítás. A szennyvíztisztító telepen keletkezõ biogáz hamarosan hasznosításra kerül.
A napenergia hasznosításban is jelentõs lehetõségeket lát a város. Elindultak a kezdeményezések az intézményi villamosenergia-fogyasztás napelemekkel történõ kiváltására. A napelemek telepítését egy belsõ világítás-korszerûsítés kell, hogy megelõzze. Így a napelemek már a csökkentett energiafelhasználású épületekre kerülhetnek fel.

Zöldtechnológia a szakképzésben

A Nagykanizsai Mûszaki Szakképzõ Iskola az alternatív energiaforrások hasznosításához kapcsolódó új szakirány elindításában rejlõ lehetõségeket és kihívásokat felismerve indította el a megújulóenergiagazdálkodási technikusképzést. Az iskola tantelepe egyedülálló energetikai oktató berendezésekkel rendelkezik: fúrótornyok, fúróberendezések, energiapark állnak az oktatás rendelkezésére. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik az alternatív energiafajták (nap-, geotermális, biológiai eredetû, szél- és vízenergia) alkalmazásában tervezõ, irányító és ellenõrzõ feladatok ellátására képesek. A szakirányon jelenleg a felnõttképzés lehetõsége is adott, de jó alapot nyújthat a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszán indult gépészmérnökképzéshez is.
 

Dr. Németh Kornél Energiagazdálkodási és Környezetvédelmi referens

Demokrata



2013-01-18 06:36:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül