Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891670    








Honlapkeszites

Egy év alatt négy százalékkal csökkent a munkanélküliség Zalában

Zala megyében mintegy 4 százalékkal csökkent az álláskeresõk száma decemberben az elõzõ évhez képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel.


2012-ben az álláskeresõk havi átlagos létszáma 15 100 fõ volt, közel 700-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. A gazdaságilag aktív népesség 11,6 százaléka volt regisztrált álláskeresõ Zalában - közölte Borsos József.
Az átlagosnál is nagyobb mértékben, mintegy 7 százalékkal mérséklõdött az álláskeresõ férfiak és a szakmunkások, valamint az 50 év feletti regisztrált munkanélküliek száma.
A kirendeltségek közül Nagykanizsa körzetében kismértékben emelkedett az álláskeresõk száma, a többi térségben viszont a korábbi évhez képest csökkenés tapasztalható. A zalaszentgróti kirendeltség körzetében 25 százalékkal mérséklõdött az álláskeresõk száma, de a csökkenés mértéke Lenti és Letenye térségében is meghaladta a 10 százalékot.
A munkanélküliségi ráta Letenye térségében volt a legmagasabb, ahol meghaladta a 15 százalékot, a legalacsonyabb, 9,9 százalék pedig Zalaegerszeg vonzáskörzetében.
Az elmúlt évben összesen 16,3 ezer álláskeresõ tudott elhelyezkedni, közülük csaknem 7 ezren támogatott foglalkoztatás keretében tudtak munkába állni.
Tavaly 15,5 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, 8 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb, közel 5 ezer fõs volt a munkaerõigény a közigazgatás területén, zömében a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan. Adminisztratív munkakörben, valamint a feldolgozóipar területén 2 ezer ember számára ajánlottak munkát.
A bejelentett álláshelyek közel 43 százaléka nem igényelt szakképzetséget, viszont csökkent a kereslet a gépkezelõk, összeszerelõk iránt; míg 2011-ben 5960 munkaerõre volt igény, tavaly ezekben a munkakörökben 1764 álláshelyet jeleztek a munkáltatók. A korábbi évhez képest nagy volt a visszaesés az ipari és építõipari, valamint a felsõ vagy középfokú képzettséget igénylõ munkakörökben is.
 

MTI- Kanizsa



2013-01-19 09:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül