Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893587    








Honlapkeszites

Magyar-horvát közös vizsgálat a Dráva védelméért

Eszközfejlesztéssel és mérésekkel szeretnék biztosítani a Dráva állapotának megõrzését magyar és a horvát vízügyi szervezetek, amelyek a közelmúltban 300 ezer eurót költöttek az ezzel kapcsolatos beruházásokra.


Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje a projektrõl tartott szerdai, pécsi konferenciát megelõzõen újságírók kérdésére elmondta: az elmúlt tizenöt hónapban mérõhajó felújítása, mintavevõ, vízhozammérõ, ultrahangos vízmélységmérõ, víz alatti kamera vásárlásával lehetõség nyílt a folyó 236 kilométer hosszú magyar-horvát szakaszának több pontján a hordalék mozgásának vizsgálatára, a vízszint rendszeres, korszerû mérésére, továbbá a mellékágak geodéziai felmérésére.
Hozzátette, hogy az adatgyûjtések, megfigyelések során beszerzett minták, adatok feldolgozása fontos a folyó hatévente esedékes állapotértékelésének elkészítéséhez is. Rámutatott: a monitoring iránymutatást ad a vízre vonatkozó európai uniós keretirányelvben meghatározott vizek állapotának megõrzéséhez, illetve minõségük esetleges javításához.
Márk László kitért rá, hogy az ellenõrzés elõsegítheti a Dráva és környékének élõvilágára veszélyes vízszintcsökkenés korai felismerését. Hangsúlyozta azt is: nem tudnak olyan gazdaságfejlesztési tervrõl, amely a folyó állapotát negatívan befolyásolná.

MTI - Kanizsa



2013-01-24 09:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül