Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892774    








Honlapkeszites

Megváltozott munkaképességû emberek képzése kezdõdik Körmenden

Több mint 30 ezer megváltozott munkaképességû ember foglalkoztatását segíti a kormány azzal a 35 milliárd forinttal, amelyet pályázati úton, a költségvetésbõl biztosít több mint 300 vállalkozás számára - jelentette ki Fülöp Attila, család és esélyteremtési politikáért felelõs helyettes államtitkár a FÕKEFE Nonprofit Kft. körmendi telephelyén tartott projektindító sajtótájékoztatón kedden.


A helyettes államtitkár szavai szerint az új pályázati rendszer a korábbihoz képest egyszerûbbé és átláthatóbbá teszi a munkaadók támogatását, ösztönzi a megváltozott munkaképességû munkavállalók fejlesztését, azt követõen pedig a nyílt munkaerõ-piaci elhelyezkedését, valamint a differenciált foglalkoztatásra és bérezésre is lehetõséget ad.
Fülöp Attila elmondta: a rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók.
Vas megyében ismertetése szerint 9 munkáltató 1341 megváltozott munkaképességû munkavállaló foglalkoztatásához nyert el támogatást, akik közül 275 dolgozik a FÕKEFÉ-nél.
Az új támogatási rendszerben is megmarad a rehabilitációs kártya, valamint a szociális foglalkoztatás; az elõbbi elõnye, hogy a cégeknek azok után akik rendelkeznek ilyen kártyával, nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót - mondta a helyettes államtitkár.
Hozzáfûzte: tavaly novemberben ezzel a lehetõséggel 8 ezer munkavállaló 4 ezer munkáltatónál tudott élni, az idén pedig várhatóan jelentõsen emelkedik majd a számuk.
Fülöp Attila szólt arról is, hogy a fogyatékossággal élõk társadalmi beilleszkedését és munkarõ-piaci elhelyezkedését segítõ programokra az Új Széchenyi Terv keretében összesen 20 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás áll rendelkezésre.
Bernáth Ildikó a szakmapolitikai koordinációs testület elnöke a program részleteit ismertetve elmondta: a kormányzat 5 ezer megváltozott munkaképességû ember képzését indította el az év elején, a következõ két év során pedig a három állami tulajdonban lévõ foglalkoztatónál csaknem 3 ezer megváltozott munkaképességû dolgozó képzése, kompetencia-fejlesztése valósul majd meg, csaknem 5 milliárd forintból.
Szabó György, a FÕKEFE ügyvezetõ igazgatója elmondta: a körmendi telephelyen 70 megváltozott munkaképességû munkavállalót foglalkoztatnak, 20 embert vontak be a képzésbe.
Körmenden jelenleg infúziós szerelékek összeállításán dolgoznak, amelybõl évi 7 millió darabot készítenek, és amelyet egy olasz partnerük közvetítésével a világ számos országában értékesítenek. Egy másik körmendi üzemrészben felmosó mopokat varrnak, ezeket két nagy hazai áruházláncon keresztül adják el.

MTI - Kanizsa



2013-01-29 19:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül